Exotisch lieveheersbeestje wint niet dankzij parasiet

Het Aziatisch lieveheersbeestje is een geduchte vijand van de soorten die van oudsher in ons land voorkomen, zoals het zevenstippelig lieveheersbeestje. Bij een confrontatie met de uitheemse indringer leggen de inheemse soorten geheid het loodje.

Dat is logisch, opperde een groep onderzoekers uit Giessen, München en Jena kort geleden. Want het Aziatisch lieveheersbeestje draagt een biologisch wapen bij zich, in de vorm van een schimmelachtige parasiet. Zelf is de Aziaat wel bestand tegen de meereizende parasiet, maar zijn Nederlandse familieleden zijn dat niet. Besmetting met deze schimmelparasiet decimeert de inheemse populatie lieveheersbeestjes, zo redeneerden de Duitse onderzoekers.

In het jongste nummer van wetenschappelijk tijdschrift Science (20/9) noemen Peter de Jong, Joop van Lenteren en Lidwien Raak-van den Berg van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University, de hypothese van hun Duitse collega's echter 'uiterst onwaarschijnlijk'. Als hun veronderstelling zou kloppen, zou dat betekenen dat de besmetting wordt overgebracht doordat de Nederlandse lieveheersbeestjes eten van de eieren, larven of zelfs volwassen exemplaren van hun Aziatische soortgenoot.

En dat is nu juist zo onwaarschijnlijk, zeggen de Wageningse onderzoekers, want de Aziatische lieveheersbeestjes zijn de aanvaller en niet de prooi. En ze zijn zo bedreigend voor de inheemse lieveheersbeestjes dat die zelfs al schrikken van hun eieren. "Het biologische wapen van de schimmelparasiet hebben ze niet eens nodig. Het is een losse flodder," menen de drie.

Kortom, zo schrijven ze, er is geen enkele aanwijzing voor de bewering dat het wereldwijde succesverhaal van het Aziatisch lieveheersbeestje te danken is aan het overdragen van een eencellige ziekteverwekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden