De bouw

‘Exodus van Poolse en Bulgaarse bouwvakkers blijft uit’

Bouwvakkers aan het werk bij de aanleg van de Rotterdamse baan, 2018. Beeld ANP
Bouwvakkers aan het werk bij de aanleg van de Rotterdamse baan, 2018.Beeld ANP

Een massale uitstroom van buitenlandse bouwvakkers als gevolg van de corona-uitbraak, blijft vooralsnog uit. Volgens onderzoek door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) was het vertrek van bijvoorbeeld Polen, Roemenen en Bulgaren afgelopen weken beperkt.

Toen in Nederland de eerste coronamaatregelen werden doorgevoerd, was de verwachting dat buitenlandse arbeidskrachten massaal zouden terugkeren naar hun land van herkomst. In de bouw lijkt hiervan nog geen sprake, concludeert het EIB nu op basis van een enquête. Van de 170 ondervraagde bedrijven met personeel zag slechts zo’n 10 procent het aantal arbeidskrachten van over de grens teruglopen. Ook ondervraagde zzp’ers zagen de Oost-Europese collega’s niet massaal vertrekken.

De meeste bouwwerkzaamheden in Nederland gaan vooralsnog door. Maar de stroom aan nieuwe opdrachten neemt wel af, merkt het EIB. Het zijn vooral de offerteverzoeken die nu teruglopen. Negentig procent van de bedrijven met personeel en 80 procent van de zzp’ers zien een terugval in nieuwe klussen. Ook een deel van de bouwbedrijven ziet dat al aangenomen opdrachten worden teruggetrokken.

Het is voor bouwbedrijven nog lastig om in te schatten hoe groot de impact van de coronacrisis uiteindelijk zal zijn. Grofweg de helft van de ondernemingen en zzp’ers stelt niettemin over voldoende financiële reserves te beschikken om zonder overheidssteun de situatie voorlopig te kunnen overleven. Slechts een relatief klein deel denkt ondanks de beschikbare overheidssteun toch in de problemen te komen.

Eerder voorspelde het EIB nog dat voor de bouw de derde crisis in twaalf jaar dreigt. Volgens een begin deze maand gepubliceerde berekening van het instituut zal de bouwproductie mede als gevolg van de coronacrisis met 15 procent dalen, waarbij 40.000 banen verloren gaan. Vooral flexwerkers en uitzendkrachten zouden moeten vrezen voor hun baan.

Lees ook:

De bouw koerst af op een crisis. Alweer.

Dankzij lopende projecten draait de bouw nog redelijk, maar de vooruitzichten zijn zeer somber. Duizenden bouwvakkers moeten vrezen voor hun baan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden