Exodus van joden uit Syrië voltooid

JERUZALEM (AP, Reuter) - De opperrabbijn van de Syrische joodse gemeenschap is gisteren voor definitief verblijf uit zijn verblijfplaats in de Verenigde Staten in Israël aangekomen. Hij zei dat zijn emigratie een aanwijzing is dat Syrië en Israël in de richting van vrede gaan.

De aankomst van rabbijn Avraham Hamra betekent het feitelijke einde van de duizenden jaren durende joodse aanwezigheid in Syrie. Er blijft enkel nog een klein aantal veelal oudere joden achter na de exodus al 2 jaar plaatsvond.

In 1992 gaf de Syrische president Hafez Assad na aandringen van de Verenigde Staten toestemming aan de Syrische joden te emigreren. Dit geschiedde in het geheim en onder voorwaarde dat ze naar de VS zouden gaan en niet naar Israël. Meer dan 3 500 mensen maakten hiervan gebruik. Zonder dat het uitlekte vloog toch een deel van hen direkt via de VS door naar Israël. Dat was overigens een publiek geheim. Mensen in bepaalde wijken in Tel Aviv, waar de meeste Syrische joden gingen wonen wisten daar al van, evenals de bemanningen van de vliegtuigmaatschappij El Al die de strikte opdracht hadden er niets over te zeggen. Ook de media hielden zich daar aan.

Rabbijn Hamra riep bij aankomst in Jeruzalem de nog in de VS verblijvende Syrische joden op naar de joodse staat te komen. De meesten gingen - zoals hij - naar de VS, omdat ze al hun bezittingen gedwongen moesten achterlaten en dooor Amerikaans-joodse organisaties werden geholpen. Ze waren daardoor beter af dan degenen die doorgingen naar Israël. Maar door de emigratie van de opperrabbijn en leidsman is er nu grote kans dat meer Syrische joden uit de VS naar Israël gaan.

De naar schatting 300 joden die nog in Syrië verblijven hebben weliswaar toestemming het land te verlaten, maar verkiezen te blijven. Het betreft vooral rijkere joden die hun bezittingen niet wensen op te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden