Update

Exitpolls: GroenLinks grootste in Amsterdam en Utrecht. Leefbaar blijft grootste in Rotterdam

Bezoekers tijdens de uitslagenavond van GroenLinks na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld ANP

In Amsterdam heeft GroenLinks een grote slag geslagen. Op basis van de exitpoll wordt de partij met 22 procent van de stemmen de grootste partij van de stad. De partij zou daarmee uitkomen op elf zetels. Dat waren er zes.

Maar ook daarnaast verandert er veel in de stad. D66 is de grote verliezer in de hoofdstad. De grootste partij in Amsterdam zakt van veertien naar negen zetels. Ook de PvdA levert de helft van de zetels in en daalt van 10 naar 5. Ook in andere steden hebben de sociaaldemocraten forse verliezen te verwerken.

De VVD wint licht en ook nieuwkomer Forum voor Democratie (2 zetels) komt in de raad. In de peilingen stond de partij op vier zetels, maar toch spreekt FvD-leider Thierry Baudet van 'een prachtig resultaat'. Ook DENK komt met 3 zetels nieuw in de raad. Lijsttrekker Mourad Taimounti van was aangenaam verrast door de voorlopige verkiezingsuitslag in Amsterdam. "We hebben het samen gedaan. Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze familie", zei hij tegen stadszender AT5. Ook Bij1, de partij van Sylvana Simons krijgt een zetel in de hoofdstedelijke gemeenteraad.

De klapper die GroenLinks in Amsterdam (en op veel andere plaatsen) maakt, is volgens partijleider Jesse Klaver 'een belangrijke stap naar de brede volkspartij' die GroenLinks wil worden. Partijvoorzitter Marjolein Meijer gaat ervan uit dat haar partij in Amsterdam gaat besturen.

Rotterdam

Leefbaar Rotterdam lijkt de grootste partij te worden in de gemeenteraad van Rotterdam. Volgens een exitpoll van de NOS krijgt de partij elf zetels in de gemeenteraad. Dat is een verlies van drie zetels, maar Leefbaar blijft daarmee de grootste partij in Rotterdam. 

De PVV staat op twee zetels. De islamitische partij NIDA zou twee zetels krijgen en DENK vier zetels.

De PvdA zakt van acht naar vijf zetels in Rotterdam, de VVD klimt van drie naar vijf. De SP verliest ook, de partij zou twee van de vijf zetels overhouden. D66 zakt van zes naar vier, GroenLinks stijgt van twee naar vier. Het CDA gaat van drie naar twee in de exitpoll. De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren krijgen beide één zetel.

Lijsttrekker Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam is blij met het resultaat. "We zijn hier heel erg blij mee. Het was een bikkelzware campagne. Je weet: 'we gaan iets achteruit', maar dit is een topprestatie van ons allemaal, wij blijven by far de grootste", zei hij tegen de NOS. Leefbaar Rotterdam heeft een politiek partnerschap met Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Lees ook onze reportage uit Rotterdam: over Stephan van Baarle (26). Het voelt alsof hij ‘met plakband bij elkaar’ wordt gehouden, vertelt de vermoeid ogende  Van Baarle die vandaag nog één keer al zijn energie aansprak om folders van Denk uit te delen, waarvan hij lijsttrekker is.

Utrecht

In Utrecht lijkt GroenLinks de grootste partij te zijn geworden. De partij wint drie zetels en komt volgens de exitpoll uit op 12 zetels. D66 moet genoegen nemen met de tweede plaats, verliest drie zetels en eindigt op 9 raadszetels in Utrecht. D66-leider Alexander Pechtold toonde zich relatief tevreden met die tweede plek. "We hadden goud, maar hebben in veel gemeenten nu zilver. We hebben ingeleverd, maar wel een plek op het podium", aldus Pechtold.

Ook in Utrecht komt nieuwkomer DENK met drie zetels de raad in. De PVV, die ook voor het eerst meedoet in de Domstad, komt met twee zetels in de gemeenteraad.

Verliezers zijn de PvdA, die van vijf naar twee zetels zakt, en ook de SP verliest twee zetels en blijft met twee raadsleden over. De VVD blijft gelijk met vijf zetels.

Enschede

In Enschede is de lokale partij Burgerbelangen de grote winnaar. De partij wint naar verwachting drie zetels en komt uit op acht zetels in de nieuwe gemeenteraad. De grote verliezers zijn de PvdA, van vijf naar drie zetels, en de Socialistische Partij die ook zakt van vijf naar drie zetels. DENK deed ook in Enschede voor het eerst mee en wint drie zetels. De PVV komt met twee zetels nieuw in de raad.

De winst van de lokale partij Burgerbelangen is in lijn met de winst van lokale partijen elders in het land. Zo werd ook in de gemeente Weert de lokale partij de grootste.

Wilt u weten wat de uitslag in uw gemeente is? Dat kunt u hier zien op onze interactieve kaart.

Meer artikelen over gemeenteraadsverkiezingen vindt u hier.

Sleepwet

De uitslag van het referendum over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de 'sleepwet' genoemd, lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen voor en tegenstanders. Volgens de exit poll van de NOS heeft 49 procent vóór en 48 procent van de kiezers zich tégen de wet uitgesproken. De foutmarge is 5 procent en de opkomst wordt geschat op 48 procent.

In Groningen en Leeuwarden hebben de kiezers met een overgrote meerderheid tegen de nieuwe inlichtingenwet gestemd. In de Groningse hoofdstad was 70,8 procent tegen, in de Friese hoofdstad 62,3 procent. De beide noordelijke steden zijn de eerste grote gemeenten die de uitslag van het referendum hebben. In Groningen kwam 35,9 procent van de kiezers stemmen, in Leeuwarden was de opkomst zo'n 30 procent. In beide steden waren woensdag geen gemeenteraadsverkiezingen vanwege gemeentelijke herindelingen.

Bekijk hier op een interactieve kaart de referendumuitslag in uw gemeente.

Lees ook: Wat de uitslag ook is van het referendum over de 'sleepwet', de Amsterdamse studenten achter de volksraadpleging hebben een belangrijk doel al bereikt: meer bewustwording over privacy. Luca van der Kamp (22), student informatica- en logica aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en een van de initiatiefnemers, vertelt over de afgelopen maanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden