Executie VS mislukt, veroordeelde overlijdt aan hartaanval

Clayton Lockett (links) en Charles Warner. Lockett is dinsdag overleden, de executie van Warner is uitgesteld. Beeld ap
Clayton Lockett (links) en Charles Warner. Lockett is dinsdag overleden, de executie van Warner is uitgesteld.Beeld ap

In een gevangenis in Oklahoma is de executie van de gevangene Clayton Lockett mislukt. Het liep volkomen mis met het toedienen van de dodelijke gifcocktail. Lockett is daarna alsnog overleden aan een hartaanval. Een andere executie, die voor dezelfde avond was gepland, is met twee weken uitgesteld.

Volgens directeur Robert Patton van de Oklahoma Department of Corrections zijn uiteindelijk de drie vereiste stoffen allemaal toegediend. Hij heeft echter 20 minuten na het toedienen van het eerste middel de executie stopgezet omdat een ader was gesprongen. Ruim 20 minuten daarna overleed de man alsnog. Het toedienen van de middelen begon om 18.23 uur, de veroordeelde overleed bijna drie kwartier later, om 19.06 uur (lokale tijd).

Volgens getuigen was Lockett (38) hevig aan het kronkelen en trillen alvorens hij overleed aan een zware hartaanval. Hij zou nog hebben gezegd: 'Something's wrong' (er is iets mis). Op een gegeven moment probeerde hij nog omhoog te komen van de brancard. Gevangenispersoneel schermde toen de executieruimte met een gordijn af voor aanwezige getuigen.

Jerrie Massie, woordvoerder van de gevangenisorganisatie in Oklahoma, verklaarde dat de cocktail van de injectie nieuw was en nog nooit was gebruikt in de staat Oklahoma. Het was van tevoren niet precies duidelijk, aldus de woordvoerder, hoe lang de executie zou duren. De dodelijke cocktail was niet getest. De gemiddelde duur van een executie via een dodelijke injectie is zes tot twaalf minuten.

Ophef over nieuwe injectie
De kans is groot dat dit de gebeurtenissen grote ophef gaat veroorzaken. De executies van Lockett en de andere veroordeelde, Charles Warner (46), waren op voorhand omstreden. De mannen spanden een zaak aan om achter de ingrediënten van de cocktail te komen, waarna het Hooggerechtshof tot uitstel besloot. De gouverneur van de staat legde die uitspraak naast zich neer.

De dodelijke injectie is een groot punt van discussie in de VS. De staten die de doodstraf uitvoeren komen steeds moeilijker aan de bekende cocktails omdat leveranciers zich terugtrekken. Zij willen zichzelf niet meer associëren met de uitvoering van de doodstraf. Het gevolg is dat de staten op zoek gaan naar vervangende middelen, waarvan vaak de werking nog niet helemaal bekend is.

Oklahoma koos voor een combinatie van midazolam, vecuronium bromide en potassium chloride. Dat is dezelfde combinatie van middelen die bijvoorbeeld Florida gebruikt, maar die staat dient vijf keer zoveel midazolam toe. Ohio gebuikt een andere combinatie, maar ook die is omstreden: de executie van Dennis McGuire in januari duurde meer dan 20 minuten.

Slachtoffer levend begraven
Lockett was veroordeeld voor het vermoorden van de 19-jarige Stephanie Neiman in 1999. Zij was neergeschoten en levend begraven. Warner is schuldig bevonden aan de verkrachting van en moord op de 11 maanden oude Adrianna Waller, het kind van de vrouw met wie hij leefde. Hij heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Zijn executie staat nu gepland over veertien dagen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden