Executie Oklahoma mislukt door problemen met ader

De gevangenis in Oklahoma waar Clayton Lockett werd terechtgesteld. Beeld AP
De gevangenis in Oklahoma waar Clayton Lockett werd terechtgesteld.Beeld AP

Dat de executie van de veroordeelde moordenaar Clayton Lockett in de Amerikaanse staat Oklahoma volledig de mist inging, had alles te maken met een onwillige ader. Dat blijkt uit een rapport van de gevangenis.

Redactie

Het zou de gevangenisarts alleen al 51 minuten hebben gekost om een infuus bij de veroordeelde aan te leggen. Pogingen om de naald in een arm, been of voet te krijgen mislukten, waarna een infuus in de lies werd geplaatst.

Vanwege de delicate plek werd er een laken overheen gelegd, waardoor pas 21 minuten na het begin van de executie werd opgemerkt dat het infuus los was gaan zitten door problemen met de ader. Toen was er al veel van het dodelijke medicijn weggelekt. De 38-jarige veroordeelde man leed zichtbaar pijn en overleed tien minuten later aan een hartaanval.

Inhumaan
Oklahoma is na de mislukte executie onder vuur komen te liggen van mensenrechtenorganisaties en het Witte Huis die de terechtstelling inhumaan noemden.

Volgens de directeur van het gevangeniswezen Robert Patton moet het protocol van de staat worden herzien voor er over kan worden gegaan tot nieuwe executies.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden