'Excuus nog voor de antisemitische tweets'

Bekeerling H. laat zich tijdens jihadproces van zijn beste kant zien en is dol op zijn christelijke oma. 'Nederland meet met twee maten.'

De hersenen liggen naast het hoofd van de militair. Hij is zojuist overhoopgeschoten door een strijder van Islamitische Staat. Rechter René Elkerbout had nog wel even gewaarschuwd, want de beelden waren schokkend. Verdachte Rudolph H. mocht het commentaar erbij leveren: "Ik heb daar niets mee te maken." Waarom ze in zijn strafdossier zitten, is hem volstrekt onduidelijk.

H. (25), zoon van een rechter, staat terecht voor opruiing en lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. De bekeerde student van de Islamitische Universiteit Rotterdam zit al een jaar vast en is de eerste verdachte die aan het woord komt in het omvangrijke jihadproces met in totaal tien verdachten.

Voor het OM staat vast dat de geboren Rotterdammer zich schuldig heeft gemaakt aan het oproepen tot een tocht naar Syrië teneinde aan te sluiten bij de gewapende strijd. Die boodschap verkondigde H. volgens het OM niet alleen via de website dewarereligie.nl, maar ook via twitterberichten, beelden op YouTube en gedurende een korte tijd via Radio Ghurabaa. Op deze internetzender kregen zogeheten anasheeds - lezingen en liederen - een plek. Het ging om lezingen van Anwar al-Awakli, Ahmad Musa Jibril, Abu Adnan en Abduljabbar van de Ven. Allemaal mannen die volgens het OM de gewapende jihad legitimeren, vergoelijken en verheerlijken.

H. kende van veel van die liederen de tekst niet omdat hij de taal niet machtig is. Hij zocht ze uit op klank, legde hij de rechtbank Den Haag in de extra beveiligde rechtbank in Badhoevedorp uit. En sommige mensen die een tekst instuurden, kende hij niet eens. Het radiostation is niet lang in de lucht geweest en had af en toe slechts twee luisteraars. Pas toen de overheid zich met de zender ging bemoeien, schoot volgens H. de populariteit omhoog

Het hele proces, met meer dan twintig zittingsdagen, draait om de vraag waar godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting eindigen en waar het strafbare opruien begint. De officier van justitie vroeg gisteren aan de uiterst scherpe H. waar hij dacht dat die grens lag. Verdachte had weinig trek in een antwoord: "Daar waag ik me nu niet aan, daarom zitten we juist hier bij de rechter." Een lange rij films, lezingen, gezangen, twitterberichten en berichten op Facebook passeerden de revue. Sommige uitspraken vielen onder de categorie satire, vond de verdachte. Voor antisemitische tweets maakte H. zijn verontschuldigingen. En dat rechter Elkerbout duidelijk zichtbaar geëmotioneerd raakte over de antisemitische uitspraken, vond de verdachte niet meer dan logisch.

De advocaat van H. heeft tot op heden niet veel hoeven zeggen. H. kent het dossier goed en weet feilloos te wijzen op gaten in de voorgehouden bewijsmiddelen, Hij is daarbij ook van plan zich van zijn beste kant te laten zien. Ja, hij heeft grootouders die streng christelijk zijn en dat is voor hem als orthodoxe moslim geen reden zich van hen af te keren. Sterker nog, hij heeft recent tot groot genoegen zijn oma in de penitentiaire inrichting Rijmond De Schie (Rotterdam) ontvangen. En voor een dialoog met andersgelovigen reist hij zo af naar Urk. Een dergelijk opzienbarend bezoek moet volgens H., met alias Abou Souhayb, ook aantonen dat er feitelijk in Nederland met twee maten wordt gemeten. De orthodoxe moslims worden bestreden, de orthodoxe christenen niet.

Het verwijt dat met twee maten wordt gemeten, is een fenomeen dat wel vaker in de discussie terugkeert. De hele wereld reageerde geschokt op de verdronken driejarige Aylan, maar een reactie bleef uit toen het regime van president Bashar al-Assad van Syrië zich schuldig maakte aan het doden van kinderen. Dat was, volgens H., precies waarom foto's van die gruwelen werden verspreid. Volgens de verdachte om de wereld het ware kwaad te tonen, volgens het OM om op te roepen lid te worden van een terroristische groepering.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden