Excuses Zalm voor ’takkewijf’ Verdonk

Van onze redactie politiek

Aan het Binnenhof ging al een tijdje het gerucht dat VVD-minister Hans Hoogervorst Rita Verdonk op een dergelijke manier had uitgescholden. Maar nu blijkt dat diens VVD-collega Gerrit Zalm haar heeft uitgemaakt voor ’takkewijf’. Zalm bood dit weekeinde zijn excuses aan.

Zijn oprisping klonk in besloten kring, vlak nadat minister Verdonk aan Ayaan Hirsi Ali schreef dat zij niet beschouwd kon worden als Nederlandse.

Het bleek uit een reportage van het actualiteitenprogramma ’Nova’, dit weekeinde, over Hirsi Ali, die inmiddels naar de VS is verhuisd.

Vice-premier Zalm deed nog zaterdagavond een verklaring de deur uitgaan over zijn woordkeus: „Ongepast, omdat het geen recht doet aan de waardering voor collega-minister Rita Verdonk, aan de verstandhoudingen in de VVD en omdat dit taalgebruik niet past bij het ambt van minister”. Verdonk heeft zijn excuses intussen geaccepteerd.

De term klonk wel vaker in liberale kring. Het gebeurde bijvoorbeeld tijdens een discussie op de radio over emancipatie, waarin Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys de spot dreef met de huishoudelijke inspanningen van Frans Weisglas, waar hij zelf zo trots op was. „Ik vind u een takkewijf”, beet het VVD-kamerlid haar toen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden