Excuses NS voor rol bij jodentransport

De Nederlandse Spoorwegen hebben voor het eerst spijt betuigd over hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de transporten van joden naar Duitsland.

NS-topman Aad Veenman bood gisteren 'uit de grond van zijn hart en in alle bescheidenheid' zijn verontschuldigingen aan de joodse gemeenschap en andere betrokken groepen aan. Hij deed dat op station Muiderpoort in Amsterdam. Een symbolische locatie, omdat in de oorlog NS-treinen vanaf dit station veel joden hebben weggevoerd naar het kamp Westerbork. Daarvandaan vertrokken treinen naar het oosten. Het merendeel van de joden ging naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor.

Veenman gaf tijdens zijn toespraak aan dat de keuze om spijt te betuigen, geen eenvoudige was.

Op Muiderpoort werd ook het startschot gegeven voor een anti-racismecampagne. Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft in samenwerking met de NS op 66 stations posters opgehangen met teksten als 'Vroeger vertrok hier de trein naar Auschwitz. Wanneer wordt de wereld wijzer?' en 'Toen moesten de joden oprotten. Wie nu?' De campagne is bovendien bedoeld om de rol van de NS bij de transporten te belichten.

CJO-secretaris R. Vis toonde zich 'tevreden' over de spijtbetuiging, waar het CJO volgens hem niet uitdrukkelijk om heeft gevraagd. “Ons initiatief tot de postercampagne heeft de NS tot het inzicht gebracht dat ze deze stap moest nemen.“ Hij herinnerde eraan dat het spoorwegbedrijf twee keer eerder, tien en vijf jaar geleden, niet is ingegaan op een oproep tot spijtbetuiging.

Dat een campagne om de herinnering aan de holocaust levend te houden anno 2005 nog hard nodig is, blijkt volgens Vis onder meer uit enkele reacties op de posters die op internet circuleren. “De NS zwicht zonder reden voor de joden die hier niet thuis horen“, is er een. “We weten wie er nu gedeporteerd moeten worden -de moslims“, luidt een andere.

De NS wil met de postercampagne een 'pijnlijk' verleden afsluiten. Door Nederlandse jongeren te wijzen op de gevaren van haat en fascisme hoopt Veenman 'nare ervaringen uit het verleden een zinvolle plek in het heden te geven'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden