Excuses Duitse protestanten voor Luthers Jodenhaat

Het grootste protestantse kerkgenootschap van Duitsland gaat diep door het stof. In een verklaring vol droefheid en schaamte erkent de Evangelische Kerk in Duitsland dat de ze zich eeuwenlang te weinig heeft verzet tegen Jodenhaat in hun midden. Daardoor waren de protestanten medeverantwoordelijk voor het antisemitische klimaat dat in hun land heerste.

De kerk reageert daarmee op een oproep van de Centrale Raad voor het Jodendom om zich te distantiëren van de anti-Joodse tirades van reformator Maarten Luther. In de aanloop naar de herdenking van 500 jaar Reformatie in 2017 kon zo'n gebaar niet uitblijven, vonden zij.

Luther ging de geschiedenis in als een van de grondleggers van het protestantisme, maar hij trok ook fel van leer tegen Joden. In het boekje 'Over de Joden en hun leugens' (1523) betoogde hij dat synagogen in brand moesten worden gestoken en dat Joden zich niet meer op straat dienden te vertonen. Ze moesten worden opgepakt, ontdaan van hun waardevolle bezittingen en naar werkkampen worden gestuurd. Hun huizen konden tegen de vlakte.

Of Nederlandse protestanten ook schuld gaan belijden of afstand gaan nemen van Luthers tirades is nog niet duidelijk. In juni riepen de Amsterdamse rabbijnen Raphael Evers en Menno ten Brink in Trouw de Protestantse Kerk in Nederland op tot publiekelijke distantiëring.

De PKN noemde het direct 'een waardevolle suggestie', maar scriba Arjan Plaisier gaf een paar dagen later aan dat 'nog bezien moet worden' of de PKN zich over Luther gaat uitspreken. Het kerkgenootschap was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden