Excelsior M. raakt beschaving ineens kwijt

MAASSLUIS - De opmars van Excelsior Maassluis is gestuit. Niet alleen ontnam Scheveningen de runner-up zaterdag de punten (1-2), veel pijnlijker was het diepe rood waarmee Excelsior zélf de nederlaag inkleurde. De Maassluise verdedigers Voogt, Nicolai en Frehé liepen meer dan alleen letterlijk rood aan na onnodige, maar door de arbitrage wél op waarde geschatte vergrijpen.

PETER WILSCHUT

Excelsior M. en drie uitsluitingen in één wedstrijd vormen grootheden die moeilijk samengaan. In het algemeen omdat Excelsior een club is waar de voetbalbeschaving uitgevonden kon zijn. Zaterdag in het bijzonder omdat het wedstrijdverloop een voor de Maassluise ploeg gunstige wending kende. Lang werd de 1-0 voorsprong gekoesterd en was de sfeer in het veld onvriendelijk noch opgewonden. Het eerste tempoloze half uur wekte zonder doelpogingen, zonder corners en zonder goed voetbal zelfs slaap op. De kopbal waarmee Robert Visser na die fase het fout dichtklappen van de Scheveningse buitenspelval afstrafte (1-0), vormde het hele Maassluise doelgevaar voor rust.

Zonder de interventies van Excelsior-verdediger Nico Voogt zou het duel zonder meer naar het rustsignaal zijn gekabbeld. Maar Voogt riep in de 42ste minuut opponent Blok een met geel bestraft halt toe, terwijl hij in blessuretijd een tackle op Girigoria van achteren zo fors inzette dat arbiter Van de Linden zijn tweede geel en dus rood trok. Dat was één. Trainer Mark Nijssen hergroepeerde zijn manschappen vervolgens in de pauze en riep op tot kalmte. Het eerste deel van zijn boodschap vond een voedingsbodem, het tweede deel niet. Al na ruim tien minuten kon voorstopper Hans-Jürgen Nicolai met een rechtstreekse rode rechthoek inrukken toen hij tegenstrever Girigoria natrapte. Dat was twee. Arbiter Van de Linden: “Girigoria zal ook wel wat gedaan hebben, anders schop je niet zo na; alleen heb ik het eerste niet en het tweede wel waargenomen”.

Had Excelsior de strijd met tien man kunnen beslissen (open kans Vermaas), zelfs met negen mensen waren de Waterweg-bewoners gevaarlijker dan de teleurstellende Scheveningers. Een vrije trap van Frehé spatte na een uur voetbal op de lat uiteen. De aanvoerder mocht vijf minuten nadien inrukken. Toen Scheveningen via invaller Moen scoorde (1-1), viel heel Excelsior over Van de Linden omdat de voorzet van Girigoria van achter de achterlijn zou zijn verstuurd. Frehé spuide zijn ongenoegen eerst in woord en toen in gebaar bij de arbiter. Die rekende af met eerst geel en daarna rechtstreeks rood. Dat was dus drie.

In een aansluitende time-out van trainer Nijssen behoedde deze Excelsior voor verdere schande. Het wachten was op de genadeklap, maar Scheveningen deelde die pas twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd uit. Nota bene uit een dood moment (John Blok, 1-2).

Trainer Mark Nijssen kon het na afloop - overigens na een analyse waarin hij de schuldvraag voor de ontsporing goeddeels bij de arbitrage legde - eens zijn met de vaststelling dat het gedrag dat zijn ploeg vertoonde, nu precies bepaalt of een ploeg in de top kan meekomen of daar onder zal blijven hangen. De eerste overtreding van Voogt kon nog als 'nuttig' aangemerkt worden, de tweede was qua veldsituatie gewoon dom. Nijssen-zelf over het tweede rood: “Nicolai benadeelde de ploeg met zijn actie en dat gaat hij nog horen”. Voor de woede van Frehé kon de coach begrip opbrengen, al is het even reëel om vast te stellen dat zo'n emotie ploegen met pretenties voor de top schaadt.

De rode gloed overschaduwde de zonzijde van Excelsiors mogelijkheden. Mark Nijssen heeft in zijn tweede jaar een logische, sterke en goed voetballende ploeg geconstrueerd. Naast goede bouwers in Frehé en Visser zijn de dynamische en veelzijdige Mendonca en spits Monteiro de meest opvallende mensen. De positie die Excelsior zich tussen de toppers had veroverd, was dus helemaal zo gek niet. Al is het nu afwachten hoe de club het rode drama tegen Scheveningen verwerkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden