Excelsior M: liever punten dan complimenten

MAASSLUIS - Nog precies een half voetbalseizoen heeft Excelsior Maassluis over om alles in het werk te stellen zich te handhaven in de hoofdklasse van de zaterdagamateurs. En gezien de verrichtingen tegen IJsselmeervogels (0-1) wordt dat een harde dobber voor de club uit Zuid-Holland.

Het is wel vaker vertoond. Je wordt door vriend en vijand overladen met complimenten over hoe leuk en aardig je wel niet voetbalt, maar daar koop je bij het opmaken van de rekening niets voor. Het gelag moet betaald. Zo ver is het nog niet natuurlijk, maar Excelsior bleef zaterdag weer met lege handen achter, de zesde maal al weer dit seizoen.

Voor de neutrale toeschouwer had een gelijk spel de verhoudingen beter weergegeven. Ook Erik Assink haalde daartoe uitgenodigd de loftuitingen voor Excelsior bijna uit zijn tenen. Lastige spitsen, een dynamisch middenveld, dit was echt een heel moeilijk te bestrijden tegenstander en zo ging het nog een tijdje door. Aldus krikte de winnende trainer de prestatie van zijn eigen ploeg fors omhoog, terwijl IJsselmeervogels net als Excelsior niet kon verbloemen al zes, zeven weken geen gras meer onder de voeten gevoeld te hebben. “Door de vorst mochten we niet op de velden. De laatste training voor deze wedstrijd was in een sporhalletje van twintig bij veertig meter”, verklaarde Assink het horten-en-stoten-voetbal.

Excelsior-trainer Mark Nijssen vond de ontwenningsverschijnselen na de winterstop maar bijzaak. Voor hem was de manier, waarop halverwege de tweede helft het naar later bleek beslissende doelpunt tot stand kwam, bepalend. Na een spelhervatting - een door scheidsrechter Breebaart volledig ten onrechte toegekende vrije schop - creëerde Michiel Koelewijn een opening voor een schot dat in eerste instantie keurig werd gekeerd door keeper Rob Grauwmeijer. De rebound was echter voor Gerard van der Nooij, die volledig vrij gelaten 0-1 mocht aantekenen.

“Sommigen passen zich aan in drie maanden, sommigen doen het in een jaar, maar sommigen leren het nooit”, kritiseerde Nijssen zijn betrekkelijk onervaren selectie. Van de huidige spelersgroep speelde een kleine minderheid eerder op niveau. Verdediger Raymond Fréhé, middenvelder Edwin van Buren (beiden ooit verenigd bij Kozakken Boys) en de in de tweede helft ingevallen Michel van Strien (Sparta 2) vertegenwoordigden zaterdag het meer ervaren deel van het elftal. Voor de rest moet Nijssen roeien met spelers die, net als hijzelf, dit seizoen debuteren op het hoogste amateurplatform. Onder hen bevinden zich ook een paar aanstormende talenten uit eigen kring, zoals Tom Bijkerk en Robert Visser.

Elke vergelijking met het Excelsior, dat in 1991 bijna de absolute top bereikte, gaat daarom mank. Toen professioneel hard en doelgericht, heden ten dage nog te lief en naarstig zoekend naar de juiste balans in het team. Zaterdag ontbrak in ieder geval de macht om voorin een vuist te maken. Pas toen na rust Van Strien en Ruud den Engelsman mochten opdraven kwam er iets meer variatie in het spel van Excelsior. Vooral over links werd toen wel eens de achterlijn gehaald waardoor er dreiging kon ontstaan voor het Spakenburgse doel. Maar in de regel bleef Excelsior volharden in aanvalsopzetjes via het druk bevolkte centrum, waar de boomlange voorstopper Rob Hopman maar niet moe werd iedere hoge bal terug te koppen.

“Dan vertel je ze vooraf dat niet te doen, maar vergeet het maar”, verzuchtte Nijssen, veelbetekenend op zijn oren wijzend. Het moge duidelijk zijn. Nijssen, die inmiddels voor twee jaar heeft bijgetekend, zal nog de nodige moeite hebben de vorig seizoen door Excelsior herwonnen status vast te houden, maar wanhoopt zeker niet. “Ik zal de laatste zijn om het op te geven”, klonk het strijdbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden