Excellente scholen grijpen kans om regels af te schaffen

null Beeld Johan Kleinjan
Beeld Johan Kleinjan

Vanaf dit jaar mogen excellente scholen afwijken van regels en wetgeving. Uit een rondgang van Trouw blijkt dat ze daar gretig gebruik van maken: de aanval is ingezet op de bureaucratie en de taalexamens.

Honderddertig scholen hebben vandaag het predicaat Excellente School van de onderwijsinspectie gekregen. Dat zijn er 24 meer dan vorig jaar. De uitreiking heeft een extra feestelijk tintje, want voor het eerst betaalt de onderscheiding zich uit. Scholen die twee jaar uitblinken, mogen vanaf dit jaar afwijken van regels en wetgeving. En die kans grijpen ze, blijkt uit een inventarisatie van Trouw.

Twee op de drie scholen die nu al in aanmerking komen, doen mee aan het experiment 'regelluwe scholen'. De afgelopen weken hebben zij hun eerste voorstellen ingediend bij het ministerie van onderwijs. Basisscholen willen af van de 'bureaucratische rompslomp' en in het voortgezet onderwijs hebben de eindexamens in vreemde talen in hun huidige vorm hun langste tijd gehad.

Bureaula
Basisscholen stellen het ministerie voor om onder meer de verplichte schoolplannen en dubbele administratie te schrappen. "Zo'n vierjarig schoolplan maak je eigenlijk voor de bureaula", stelt schoolleider Jan van Espen van 't Mozaïek in Roermond. "We werken al met stevige jaarplannen die je tussentijds makkelijk kan bijstellen." Een overbodige exercitie, meent ook directeur Ron de Bruin van De Vennen in Reeuwijk. "De wereld verandert zo snel. In 2011 spraken we nog over begeleiding bij ict, nu werken de groepen 4 tot en met 8 met tablets. Dat vergt een heel andere didactiek."

Scholen voor voortgezet onderwijs willen op hun beurt vaak het eindexamen in vreemde talen veranderen. Veel schoolleiders stellen voor het eindexamen Engels te vervangen door een Cambridge- of Anglia-certificaat. Steeds meer scholen bieden hun leerlingen de mogelijkheid om zo'n internationaal erkend certificaat te halen, ook om toelating tot een opleiding in het buitenland makkelijker te maken.

Ook vmbo'ers hebben baat bij het halen van zo'n certificaat, zegt Wim Krijbolder van het Pius X-College in Bladel, zeker als ze naar de havo willen doorstromen. Eigenlijk maakt dit volgens hem het gewone examen Engels overbodig, want het niveau voor zo'n certificaat ligt veel hoger.

Communiceren
Leerlingen leren een taal bovendien beter beheersen, zegt Marij Dings, onderwijsdirecteur havo/vwo van het Valuas College. "Het centraal examen bestaat vooral uit tekst verklaren, terwijl in onze visie communiceren - spreken, schrijven - veel wezenlijker is voor de toekomst van onze leerlingen." Verschillende scholen willen net als het Valuas College daarom ook certificaten bij Duits en Frans, in plaats van het bestaande eindexamen.

Inmiddels is bekend welke scholen zich de komende drie tot de 'Excellente scholen' mogen rekenen. Bekijk hier welke scholen het zijn.

Niet alle scholen zijn al zo ver met het uitdenken van hun experimenten. Sommige kijken de kat uit de boom. Op het Geuzencollege in Vlaardingen houden ze het experiment dat zes jaar zou duren, achter de hand 'voor het geval dat'. "Stel dat we tegen regels aanlopen, dan is het handig om iets te kunnen bedenken", zegt directeur Theo Werner. "Misschien is het meer een gevoel dan dat er daadwerkelijk regels in de weg zitten. Dat zou ook een aardige constatering kunnen zijn."

De meeste schoolleiders denken hun plannen komend schooljaar te kunnen invoeren, al hebben ze daarvoor dubbele toestemming nodig: behalve van de medezeggenschapsraad ook van het ministerie.

Ze krijgen geen carte blanche. Zo wil een aantal middelbare scholen graag af van de veelbekritiseerde rekentoets. Dat blijkt politiek een brug te ver. "Leerlingen moeten een ononderbroken onderwijsloopbaan kunnen volgen en het diploma moet zijn waarde behouden. Vanuit die optiek kunnen scholen niet afwijken van de verplichting om een eindtoets af te nemen (basisonderwijs) en de rekentoets (voortgezet onderwijs)", aldus een woordvoerder van het ministerie van onderwijs.

Jury
Als de experimenten succesvol zijn, dan kunnen deze scholen baanbrekers worden. Staatssecretaris Dekker heeft beloofd dat de regelvrijheid dan ook gaat gelden voor andere of misschien wel alle scholen.

Scholen die het bordje 'excellent' op de deur willen hangen, moeten zich daarvoor zelf aanmelden. Ze krijgen - sinds dit jaar - een jury van de onderwijsinspectie over de vloer en moeten een presentatie geven. Dit jaar deden 210 scholen mee, 130 krijgen vandaag de titel excellent.

Naast goed onderwijs moeten scholen uitblinken, bijvoorbeeld doordat zij een bijzondere maatschappelijke taak op zich nemen, een speciale leerlingenaanpak hebben of een bijzonder onderwijsaanbod (bijvoorbeeld wetenschap en techniek, beweging en sport, cultuureducatie en muziek, burgerschap, internationalisering, ondernemen).

Wat zouden scholen zelf graag willen afschaffen of juist mogelijk maken? Abonnees van Trouw lezen vandaag concrete voorstellen van basis- en middelbare scholen.

Hoe wordt een school excellent?

Excellente scholen die meedoen aan het experiment 'regelluwe scholen' delen "de gedrevenheid om nieuwe wegen in te slaan waardoor kinderen beter voorbereid zijn op de toekomst", stelt Renald Gunsch van de Van Ostadeschool in Den Haag. Een greep uit de voorstellen.

Pas rond hun vierde verjaardag mogen de kleuters naar school. Veel deelnemers aan het experiment willen dat moment kunnen vervroegen. "Nu vallen nieuwe leerlingen soms middenin een themaproject. Met het oog op het wennen is dat best lastig, zowel voor het kind als de leerkracht", zegt directeur Christa Somers van De Lindegaerd in Meerssen. Vooral het idee om kleuters groepsgewijs na schoolvakanties te laten instromen, scoort hoog. Een paar scholen willen veel verder gaan en onder hun regie onderwijs (spelend leren) uitbreiden naar nog jongere kinderen. Ze werken nu al samen met kinderopvang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden