Examenrubriek

Examenrubriek: Ad van Liempt was na zijn examen tot diep in augustus aan het feesten

Leerlingen van de Walewyc-mavo in Waalwijk tijdens het eindexamen biologie. Beeld ANP

Tijdens de eindexamens, van 9 tot 23 mei, volgt Trouw leerlingen in de Amsterdamse Bijlmer en de Achterhoek. Iedere dag blikken een scholier en een bekende(re) Nederlander terug op hun examen. Vandaag: biologie en geschiedenis. 

Rachel Hannink (17), ‘t Beekland in Vorden, vmbo-Kader

Rachel Hannink (17) had vandaag haar examen biologie. Beeld Rachel Hannink

“Mijn school mag de examens zelf indelen dus ik had vandaag biologie. Het was lastig. Je moet zoveel informatie in je hoofd stoppen. Toen ik de vragen las, dacht ik eerst wel even: hoe zat het ook alweer? Maar uiteindelijk heb ik overal iets ingevuld. Biologie vind ik heel interessant. Je komt meer te weten over je eigen lichaam, dat vind ik boeiend.

“Vorig jaar deed ik eindexamen voor vmbo-basis, dus ik wist wel een beetje wat ik moest verwachten. Vmbo-kader vind ik een grote stap dus ik ben nog wel zenuwachtig. Maar de docenten doen hun best ons gerust te stellen. We hebben met de klas veel oefenexamens gemaakt en de leraren vertellen ons dat we vooral rustig moeten blijven en de vragen goed moeten lezen.

“Na de zomer begin ik aan een mbo-opleiding tot pedagogisch ­medewerker. Ik wil graag met kinderen werken. Heel misschien wil ik daarna ook nog wel de pabo doen. Maar eerst ga ik op vakantie. Ik ga deze zomer drie weken naar Thailand, één week naar Spanje en nog een weekend naar Londen.”

De vraag van de dag: 

Een arts onderzoekt de ontlasting van iemand bij wie wormen in het verteringskanaal leven. Hij vindt cellen van wormen, bacteriën en darmcellen. Drie delen die een cel kan hebben zijn: celkern, celmembraan en celwand. Welk van deze drie delen komt voor bij alle cellen die de arts vond? 

A Celkern 
B Celmembraan
C Celwand 

Journalist, schrijver en historicus Ad van Liempt (69) deed in 1967 eindexamen op het Bonifatius Lyceum in Utrecht. Voor zijn mondeling examen geschiedenis haalde hij een 9. 

Journalist Ad van Liempt Beeld Anp

“Op de middelbare school vond ik geschiedenis verschrikkelijk. De eerste jaren had ik een leraar die alle liefde voor het vak er meteen uit werkte. Je moest de hele les opschrijven wat hij zei. Dat moest je dan de volgende les uit je hoofd kennen. Dan kreeg iemand de beurt om het voor het bord te herhalen. Hij was heel streng. Als je aarzelde kreeg je al een twee.

“Het rare is dat ik op school wel al gefascineerd werd door de Tweede Wereldoorlog. Ik heb toen ik een jaar of vijftien was het boek ‘Opmars naar de galg’ gelezen, een verslag van het Neurenbergproces. Dat vond ik ongelooflijk interessant.

“Daarna ben ik blijven lezen. Ik was niet bepaald goed in de stof die we voor het examen moesten kennen, maar in dezelfde periode had ik een biografie van Hitler gelezen. De toen al beroemde biografie van Alan Bullock. Ons eindexamen was mondeling. Je werd een minuut of twintig ondervraagd over de stof. Het is mij gelukt om al na een paar minuten Bullock te laten vallen. Zo van: ‘zoals Bullock in zijn biografie...’ De gecommitteerde ging op het puntje van zijn stoel zitten en vroeg: ‘Wat zegt u daar? Heeft u die biografie gelezen dan?’ Helemaal verbijsterd was hij. Toen is het alleen nog maar over Bullock gegaan. Ik haalde een negen voor mijn eindexamen.

“Van de tijd na de examens herinner ik me vooral nog de feesten. Je ging naar examenfeesten van mensen die je eigenlijk amper kende. Mijn vader zei op een gegeven moment, ergens diep in augustus: ‘Het zou nu toch weleens leuk zijn als je weer eens voor vier uur ’s nachts thuiskomt’.” 

Lees ook de vorige aflevering in onze eindexamenrubriek en kijk ook hoe goed u de eindexamens zou doen bij de dagelijks aangevulde eindexamenquiz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden