Examen voor pabo-starters lost niets op

In het redactioneel commentaar in Trouw van 26 augustus, over de terugval van het aantal eerstejaars op de pabo, staat een aantal onjuiste aannames over de arbeidsmarkt in het basisonderwijs. Volgens de auteur willen 'politiek en samenleving' minder pabo-studenten. Onzin. Er bestaat wel consensus over een gebleken kwaliteitsprobleem bij starters. Dat moet worden opgelost. Of dat resultaat wordt bereikt door toelatingsexamens - de aanname van Trouw - is zeer te betwijfelen.

Het is prima dat we bij aspirant-studenten kijken naar hun startniveau, als we niet uit het oog verliezen dat ze nog aan hun beroepsopleiding moeten beginnen. De opleiders dienen deze groentjes met een zwaar programma in vier jaar klaar te stomen voor een carrière als leerkracht.

Mensen die een havo-diploma op zak hebben en op een vak tekortschieten, moeten met een aanvullend programma kunnen beginnen aan het eerste jaar. Weet daarbij dat de bedenkers van het toetspakket er geen rekening mee houden dat het havo-profiel waarin aardrijkskunde, geschiedenis en 'natuur en techniek' zijn opgenomen niet bestaat. Er zijn veel scholieren die een van de vakken twee jaar lang niet hebben gevolgd. Dan schrikt een toelatingstoets onnodig af.

Over een jaar of vijf zitten we te springen om starters in het basisonderwijs. Onze arbeidsmarkt is een stuk complexer dan de auteur schetst. Het gevreesde lerarentekort bleef afgelopen jaren uit. Collega's gaan later met pensioen dan tien jaar geleden verwacht. Feit blijft dat er nu veel 60-plussers voor de klas staan. Zij zwaaien de komende jaren echt af.

De pabo's kunnen niet voldoen aan de vervangingsvraag. Een conclusie die we al trokken voordat de daling in het aantal eerstejaars bekend werd. Bij die analyse is rekening gehouden met de starters die nu vergeefs een baan zoeken. Ook zij zijn weldra keihard nodig. Vanuit de Algemene Onderwijsbond zijn verwoede pogingen gedaan deze mensen desnoods boventallig aan het werk te krijgen, maar de minister van OCW koos voor een slap en niet toereikend aftreksel van dat plan.

Als de onderwijsarbeidsmarkt de lijn van het Trouw-commentaar zou volgen, hebben we straks veel minder leerkrachten in het basisonderwijs. Die zijn volgens de krant veel beter opgeleid dankzij een toelatingsexamen. Ik vraag me alleen af of het toereikend is om klassen van 35 kinderen maatwerk te leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden