Exact de wereld rond

Dromen en grootse toekomstplannen heeft elk mens. Soms worden ze werkelijkheid, soms blijven ze fantasie. Een serie over mensen die op weg zijn hun droom te verwezenlijken. Vandaag: Vincent Groenhuis.

Laura Soer

De 16-jarige Vincent Groenhuis uit Enschede is Nederlands kampioen van de informatica-olympiade. Deze week kwam hij met een bronzen plak terug uit Korea, die hij won op de internationale wiskunde-olympiade. Hij is net klaar met 5-gymnasium en droomt nu al van de universiteit, waar hij wiskunde en informatica gaat studeren.

En verder? Vooral nog heel veel andere olympiades bezoeken.

Wat vindt een 16-jarige leuk aan informatica- en wiskunde-olympiades?

,,Het is geweldig. Ik mag verre, mooie reizen maken en daarnaast leer ik veel mensen kennen. Ook heb ik hierdoor een vakantiebaantje als programmeur gekregen.

Het belangrijkste van de wedstrijden zijn toch de contacten die ik opdoe. Ik heb mensen uit allerlei landen ontmoet en dat is goed voor mijn communicatie. Ik praat normaal gesproken niet veel met anderen, omdat ik doof ben. In Korea heb ik veel met pen en papier kunnen vertellen.''

Altijd al iets met wiskunde gehad?

,,Al op de basisschool (groep zes) vond ik programmeren en wiskunde leuk. Mijn vader was toen wiskundeleraar en hij leerde me een aantal dingen over programmeren.

Ik haalde ook boeken uit de bibliotheek om er meer over te weten te komen. Knutselen, elektronica, techniek, ik vond het altijd al interessant. Ook toen wilde ik al meer doen met programmeren en wiskunde, zoals er mijn beroep van maken.

Op de middelbare school werd al snel duidelijk dat de exacte vakken mij goed lagen. In taal ben ik altijd vrij zwak geweest, maar dat komt vooral doordat ik doof ben.''

Heb je altijd al willen meedoen aan olympiades?

,,Ik wist eerst niet dat dit soort wedstrijden bestonden. Maar sinds ik dat weet, wil ik niets anders.

Mijn natuurkunde-docent vroeg me vorig jaar of een informatica-olympiade niet iets voor mij was. Daar ging ik natuurlijk direct op in. Ik eindigde op de zesde plaats. Ik besefte dat ik een goede kans maakte om verder te komen. Ik bedoel niet alleen op de ranglijst; ik leerde ook veel nieuwe dingen over informatica, omdat ik trainingen kreeg en nieuwe mensen leerde kennen.

Het beviel zo goed, dat ik dit jaar besloot aan allerlei nationale olympiades mee te doen. Biologie, wiskunde, scheikunde, informatica en natuurkunde, ik was erbij. En bij informatica werd ik zelfs eerste.''

Je hebt op de wiskunde-olympiade in Korea nu net een bronzen plak gewonnen. Wat verwacht je de komende tijd nog meer te winnen?

,,Eind augustus ga ik voor het Europees kampioenschap informatica naar Roemenië. Ik hoop dat ik daar een gouden medaille win in plaats van brons. Ik ben eerlijk gezegd een stuk beter in informatica dan in wiskunde. Ik had me niet zo heel goed voorbereid op Korea.

En na Roemenië is er de internationale informatica-olympiade in China. Volgend jaar doe ik ook mee aan de wedstrijden en dan heb ik natuurlijk meer ervaring en meer geleerd. Ik denk dat het dan nog beter gaat. Ach, ik zie het allemaal wel.''

Wat hoop je met al die olympiades te bereiken?

,,Ik héb bijna alles al bereikt. Ik heb leuk vakantiewerk als programmeur, meer ervaring in exacte vakken, leuke vrienden over de hele wereld, en ik krijg veel aandacht.

Verder zie ik wel. Ik ga eerst aan de universiteit informatica en wiskunde studeren.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden