Ex-vrouw Marc Dutroux kan binnenkort vervroegd vrij komen

Michèle Martin. Beeld AFP
Michèle Martin.Beeld AFP

Michèle Martin, de ex-vrouw van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, kan vervroegd worden vrijgelaten, als er geen beroep wordt aangetekend tegen de vrijlating. Nabestaanden van slachtoffers, zoals de ouders van An Marchal en Eefje Lambrecks, zijn geschokt door het nieuws.

De 51-jarige Martin zit al sinds 1996 vast en werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar betrokkenheid in de zaak-Dutroux. Ze heeft nu de helft van haar straf uitgezeten. Vorige week diende ze opnieuw een verzoek in tot vervroegde vrijlating.

De advocaten van de ex-vrouw van Marc Dutroux hadden op 26 april voor de vierde keer een voorwaardelijke vrijlating gevraagd. Aangezien Michelle Martin een derde van haar straf, voorhechtenis inbegrepen, heeft uitgezeten, komt ze al sinds augustus 2006 in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen heeft vandaag in haar voordeel geoordeeld. Indien het openbaar ministerie geen cassatieberoep aantekent, mag Martin binnenkort de cel verlaten.

Voorwaarden
Aan de vrijlating zijn voorwaarden verbonden. Zo mag de vrouw niet in de buurt van de familie van slachtoffers komen en mag ze ook niet met de media praten. Martin was in 1989 al tot vijf jaar veroordeeld voor verkrachting van minderjarige meisjes, maar werd in 1992 vervroegd vrijgelaten. Vier jaar later werd ze opnieuw gearresteerd.

Martin was op de hoogte van de misdrijven van haar man, maar ondernam niets om hem te stoppen met het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van meisjes.

Wrang gevoel
Nabestaanden van slachtoffers, zoals de ouders van An Marchal en Eefje Lambrecks, reageerden ontgoocheld op het besluit dat Martin in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Hun dochters waren gelijktijdig door Dutroux ontvoerd. Martin wist dat zij vastzaten in een kelder, maar liet ze sterven toen haar man was opgepakt.

Vader Paul Marchal spreekt over een wrang gevoel: ,,Ik vind dat justitie hiermee een misplaatst voorbeeld geeft. Wat geeft dat nu voor beeld aan het buitenland?'' De advocaat van de familie Lambrecks vindt dat de vervroegde vrijlating ,,in een dossier van deze omvang'' te snel komt. Zij klagen ook dat zij niet officieel op de hoogte zijn gesteld van de mogelijke vrijlating, maar die uit de media moesten vernemen.

Vrijlating Dutroux ook mogelijk
De advocaat van Dutroux, Ronny Baudewyn, benadrukt dat de vrijlating van Martin volgens de wet is. ,,Als Martin na bepaalde voorwaarden vrijgelaten kan worden, dan moet een vervroegde vrijlating van Dutroux ook mogelijk zijn'', stelt hij. Als justitie dat niet wil, moet de wet worden aangepast, zo zei Baudewyn. Dutroux kreeg levenslang.

Volgens de Belgische wet had Martin al na tien jaar (een derde van de straf) recht op vervroegde vrijlating. De vrouw deed toen ook voor de eerste keer een aanvraag voor voorwaardelijke invrijheidstelling, maar die werd verworpen. Ook bij de twee daarop volgende verzoeken achtte de rechtbank het gevaar voor herhaling nog te groot.

Marc Dutroux. Beeld epa
Marc Dutroux.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden