Ex-topman NS wil minister als getuige

FRAUDEzaak | Als het aan de gevallen NS-topman Timo Huges ligt, moet minister Dijsselbloem in de rechtbank uitleg geven.

De advocaat van de gevallen topman bij de Nederlandse Spoorwegen Timo Huges zet hoog in. In de rechtszaak rond malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg wil hij minister van financiën Jeroen Dijsselbloem oproepen als getuige. De rechtbank in Den Bosch besluit morgen of dat verzoek wordt gehonoreerd.

Advocaat Daan Doorenbos wil weten welke rol de minister heeft gespeeld bij de beslissing van het Openbaar Ministerie om Huges in deze zaak als verdachte aan te merken. De raadsman stelt dat Dijsselbloem al 'criminaliserende uitspraken' deed, nog voordat de NS-directeur medio 2015 door het OM als verdachte was aangemerkt.

Gisteren bij de regiezitting in deze rechtszaak verwees Doorenbos onder meer naar uitlatingen van Dijsselbloem in de Tweede Kamer. "Naar mijn oordeel zijn het echt ernstige misstanden waarbij sprake is van wetsovertredingen en fraude", zei de minister daar. "De heer Huges was daar formeel voor verantwoordelijk als hoogste leidinggevende bij de NS en was op onderdelen ook echt betrokken."

Huges sneuvelde als topman vanwege onrechtmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het te verdienen contract, voor vijftien jaar vanaf 2016, was goed voor een bedrag van twee miljard euro. Er was de NS alles aan gelegen, stelt het OM, om concurrenten buiten de deur te houden.

Bij die operatie zou het spoorbedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen. Via zijn dochterbedrijven Abellio en QBuzz zou de NS René de B. hebben omgekocht. Hij was concessiedirecteur bij Veolia, dat de afgelopen tien jaar het openbaar vervoer in Limburg verzorgde.

Om onder de radar te blijven, aldus het OM, kreeg De B. een nepfunctie bij adviesbureau PTRM. Langs die weg speelde hij bedrijfsgegevens van Veolia door, waardoor NS de aanbesteding won. Maar omdat de onregelmatigheden werden ontdekt, viel NS alsnog af en kreeg Arriva de concessie. Dat bedrijf verzorgt sinds deze week het openbaar vervoer in Limburg. Veolia heeft een schadeclaim aangekondigd.

Huges moest als bestuursvoorzitter het veld ruimen bij NS en geldt nu als een van de zes hoofdverdachten in deze zaak. Volgens zijn advocaat stond Huges indertijd 'mijlenver af' van wat er in Limburg gebeurde. Maar het OM noemt hem, samen met de ontslagen Abellio-directeur Jeff Hoogesteger, 'feitelijk leidinggever' van de operatie. Het OM: "Het gaat om ernstige integriteitsschendingen, om vals spel op een miljardenmarkt." Ook de NS Groep NV wordt vervolgd. "Omdat alle strafbare feiten aan NS kunnen worden toegerekend."

Het spoorbedrijf trok het boetekleed reeds aan, toch betoogde advocaat Joost Italianer dat NS geen strafbare feiten heeft gepleegd. In zijn ogen probeert het OM civielrechtelijke feiten (het schenden van bedrijfsgeheimen) om te buigen naar strafbare feiten. Hoe de rechtbank daarover denkt, wordt pas na de zomer van 2017 duidelijk. Het strafrechtelijke onderzoek is nog in volle gang. De advocaten van de zes verdachten, gisteren geen van allen aanwezig, willen nog een reeks getuigen laten oproepen. Onder hen ook Truze Lodder, ex-president-commissaris van de NS. Over alle verzoeken neemt de rechtbank morgen een besluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden