Ex-Sovjet-staten goed voor 1 procent Nederlandse handel

De Krim, ooit onderdeel van de Sovjet Unie.Beeld afp

Nederland voerde in 2012 voor bijna 5 miljard euro in uit de deelrepublieken van de voormalige Sovjet-Unie. De uitvoer bedroeg ruim 4 miljard euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zowel aan de invoer- als aan de uitvoerzijde is dit 1 procent van de Nederlandse internationale handel. De handel met Rusland was overigens een stuk groter. De invoer uit dat land bedroeg 20 miljard euro en de uitvoerwaarde was 7 miljard.

In de eerste tien maanden van 2013 bedroeg de invoerwaarde uit de voormalige Sovjet-republieken bijna 4 miljard euro en werd voor ruim 3,5 miljard euro aan goederen uitgevoerd. Vergeleken met dezelfde periode in 2012 daalde de invoer met 30 procent en steeg de export met 9 procent. Deze importdaling komt doordat er fors minder aardolieproducten zijn ingevoerd uit Litouwen. Ook Kazachstan leverde minder olie aan Nederland.

Aardolieproducten
De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen leverden in 2012 bijna de helft van de invoer (2,3 miljard euro) uit de voormalige Sovjet-republieken. Twee derde hiervan betrof aardolieproducten. Uit Kazachstan is voor 1,5 miljard euro aan goederen ingevoerd, voor het merendeel ruwe aardolie. Verder exporteerde Oekraïne voor 0,6 miljard euro naar ons land. De overige negen landen leverden voor 0,3 miljard euro aan Nederland.

Nederland exporteerde voor 1,8 miljard euro naar de Baltische Staten, vooral machines, gebruikte personen- en vrachtauto's, en elektrische apparaten. De export naar de Oekraïne bedroeg 1,3 miljard euro. Naar dit land werden voornamelijk chemische producten en machines uitgevoerd. Naar de overige landen werd voor 1,3 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Binnen deze groep van tien zijn Kazachstan (0,5 miljard euro) en Wit-Rusland (0,3 miljard euro) het belangrijkst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden