Ex-rebellen stevenen af op verkiezingswinst Nepal

(Novum/Ap) - De voormalige maoïstische rebellen stevenen in Nepal af op een verkiezingsoverwinning. Voorlopige uitslagen lijken erop te wijzen dat zij bij de donderdag gehouden parlementsverkiezingen een absolute meerderheid hebben behaald. In 115 kiesdistricten waar de stemmen zijn geteld hebben de maoïsten tot nu toe 61 overwinningen behaald, zei de kiesraad zondag.

De Nepalese Congrespartij moet het doen met twintig zetels en de Communistische Partij van Nepal met achttien. Van oudsher is de Congrespartij de grootste en machtigste partij van Nepal.

Hoewel de verkiezingen zelf het geweld dat in de aanloop ernaartoe veel slachtoffers eiste grotendeels bespaard bleef, deden zich wel enkele incidenten voor. Twee mannen werden doodgeschoten, onder wie een onafhankelijke kandidaat. Elders werd een stembureau in brand gestoken. In de plaats Janakpur ontsnapte een kandidate aan een aanslag op haar leven.

Geweld en protesten leidden twee keer tot uitstel van de verkiezingen. Een dag voor de verkiezingen schoot de politie zeven demonstranten dood. De demonstratie was gericht tegen een eerder gepleegde moord op een verkiezingskandidaat.

Alle partijen hebben gezegd dat zij de uitkomst van de stemming, en daarmee de verdeling van de 601 zetels in de vergadering, zullen accepteren. De stemming volgt een gecombineerd systeem van directe verkiezingen en proportionele vertegenwoordiging, uitgebreid met quota voor een minimum aantal vrouwen. Dit systeem is zelfs door VN-experts bestempeld als zeer complex, zodat de definitieve uitslag op zijn vroegst eind april kan worden verwacht.

Het Nepalese parlement besloot eind vorig jaar de monarchie af te schaffen en een republiek van het land te maken. Daartoe moet de grondwet worden aangepast. In 2006 raakte koning Gyanendra na een volksopstand zijn bevoegdheden reeds kwijt. Een jaar eerder had de koning alle macht naar zich toegetrokken. De afschaffing van de monarchie was de belangrijkste eis van de maoïstische rebellen, die in 2006 na tien jaar strijd een akkoord sloten met de regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden