Ex-rebellen Nepal winnen helft 'directe' zetels

(Novum/Ap) - De voormalige maoistische rebellen in Nepal hebben de helft van de direct verkiesbare zetels gewonnen in een assemblee dat een nieuwe grondwet voor het land moet opstellen. Dat heeft de hoogste verkiezingsfunctionaris, Bhojraj Pokhrel, maandag gezegd.

De maoisten traden vorig jaar in het kader van een vredesovereenkomst toe tot het politieke proces. Als de Communistische Partij van Nepal (Maoisten) namen zij deel aan de verkiezingen van 10 april voor de grondwetgevende assemblee.

Pokhrel zei dat de partij 120 van de 240 direct verkiesbare zetels in de assemblee hebben gewonnen. Voor drie zetels is het stemmen nog aan de gang, maar die zullen naar verwachting aan andere partijen toevallen. De Nepalese Cogrespartij won 37 zetels, de Communistische Partij van Nepal (Verenigde Marxisten-Leninisten) 32 zetels en het Rechtenforum van het Madeshi-volk, dat meer invloed nastreeft voor bewoners van het zuiden van Nepal, 28 zetels.

De direct gekozen zetels maken slechts 40 procent uit van het totale aantal zetels in de assemblee. De meeste andere zetels worden verdeeld naar de uitslag van apart gehouden verkiezingen waarbij op partijen in plaats van kandidaten werd gestemd. De uitslagen voor deze 335 zetels worden later in de week verwacht. Van de 9,6 miljoen stemmen die tot nu toe geteld zijn haalden de voormalige rebellen er 2,9 miljoen binnen. Het electorale succes van de maoisten komt als een verrassing voor de gevestigde Nepalese partijen.

Van de 601 zetels tellende grondwetgevende assemblee worden er 26 door de regering benoemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden