Ex-RAF-lid vindt het westen nog imperialistisch

Op een conferentie van linkse radicalen las een deelnemer een groet voor van ex-terrorist Christian Klar. Dat doet diens gratieverzoek geen goed.

De tijd is rijp ’om de nederlagen van het kapitalisme te voltooien en de deur naar een andere toekomst te openen’, zegt Klar in zijn groet. De tekst werd voorgelezen op een conferentie van het linkse dagblad Junge Welt. Klar bestempelt het kapitalisme als een ’imperiaal verbond’ dat landen die zich verzetten ’in puinhopen verandert’. Hij roept ertoe op ’de spoken van de vervreemding te verjagen die de mens van zijn maatschappelijke bestemming afhouden’.

De conferentie vond 13 januari in Berlijn plaats. Pas afgelopen maandag vestigde het televisieprogramma ’Report Mainz’ er de aandacht op. De tekst van Klar is opmerkelijk omdat bondspresident Horst Köhler binnenkort beslist over een gratieverzoek van het voormalige RAF-lid. Klar zit een straf uit van zes keer levenslang plus vijftien maanden.

’Dat is een pleidooi tegen zijn gratieverlening,’ reageerde een politicus van de christen-democratische CDU. Veel collega’s vielen hem bij. Klar betoont zich ’een onverbeterlijke terroristische crimineel’, ’een gevaarlijke seriemoordenaar’ en ’een politiek warhoofd’. Minister-president Edmund Stoiber van Beieren ziet in ’deze oproep tot strijd tegen onze fundamentele waarden’ het bewijs dat Klar ’voor altijd achter slot en grendel hoort’.

Linkse politici reageren gematigder. Ze noemen de tekst ’onzin in het kwadraat’ maar vinden het niet hun taak ’de bondspresident ongevraagde adviezen te geven’. Verder wijzen ze erop dat Klar niet de enige is die dergelijke militante taal bezigt. In kringen van antiglobalisten zijn zulke teksten niet ongewoon. Zolang ze niet tot gewapende strijd oproepen of tot andere strafbare handelingen, vallen ze onder de vrijheid van meningsuiting, meent een parlementslid van de Groenen.

RAF-deskundige Woflgang Kraushaar ziet overeenkomsten tussen Klars tekst en vroegere verklaringen van de RAF. Collega Gerd Koenen benadrukt dat voormalige RAF-leden weliswaar vaak het geweld afzweren maar zelden hun overtuigingen. De criminoloog Helmut Kury, die in verband met het gratieverzoek een rapport over Klar schreef, voorziet geen terugval in terroristisch gedrag. Hij verwacht zelfs dat Klar zich bij de nabestaanden van de slachtoffers van de RAF zal verontschuldigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden