Partij voor de Dieren

Ex-PvdD-voorzitter Wolswinkel overweegt beroep tegen royement

Sebastiaan WolswinkelBeeld Maartje Geels

De afgezette voorzitter van de Partij voor de Dieren Sebastiaan Wolswinkel overweegt in beroep te gaan tegen zijn royement. 

Ex-PvdD-voorzitter Sebastiaan Wolswinkel gaat mogelijk in beroep tegen zijn royement. Hij heeft hiervoor de tijd tot 13 november en noemt de petitie van bezorgde leden ‘een factor’ in zijn besluitvorming. “Ik zie geen reden de knoop eerder door te hakken”, zegt Wolswinkel vandaag in een interview in Trouw.

Een groep van vijftig bezorgde PvdD-leden wil dat het bestuur snel een extra congres organiseert. Deze petitie leverde de eerste dag al honderden handtekeningen op, maar er zijn er ongeveer 1800 nodig, 10 procent van het ledental. Volgens de woordvoerder, Melinda Hutters van jongerenorganisatie Pink, afdeling Gelderland, mogen alleen de leden een partijvoorzitter wegsturen. Tijdelijk voorzitter Ruud van der Velden houdt vol dat een royement aan het bestuur is. Volgende week overlegt het bestuur met de bezorgde leden. Het gewone voorjaarscongres is al naar januari geschoven.

“Ik weet niet of ze mij persoonlijk steunen of dat ze vinden dat de procedures niet goed gevolgd zijn”, aldus Wolswinkel. Bij de verkiezing in april won de toen 24-jarige wiskundedocent het onverwacht van de gedoodverfde kandidaat van de partijtop. Hij hield een vurig pleidooi voor meer transparantie, dialoog en meer betrokkenheid van regionale afdelingen. Volgens hem is daar ook draagvlak voor. Maar het bestuur verweet hem dat hij afspraken naast zich neerlegde en dat hij “de partij meermaals in de media beschadigde door onder andere zijn persoonlijke opvattingen te uiten alsof daar breed draagvlak voor zou zijn”, aldus een verklaring op de site.

Op de achtergrond speelt dus de vraag of de als gesloten bekend staande partij activistisch moet blijven of zich verbreden, en of deze discussie überhaupt mogelijk is.

Wolswinkel noemt het een ‘heel lastige situatie’. “Mocht het royement niet rechtsgeldig blijken, dan ben ik technisch gezien nog voorzitter, want dat was de reden dat ze me konden wegsturen. Ik ben er nog niet over uit of ik in beroep ga. Maar ik heb weinig behoefte terug te keren naar de situatie zoals die was.”

Volgens hem heeft de onlangs vertrokken partijleider Marianne Thieme vanaf het begin geen begrip getoond voor het feit dat hij de voorkeur kreeg van de leden. “De vraag welk signaal hiermee werd gegeven is niet gesteld.” Wolswinkel had gehoopt een verbindende rol te kunnen spelen. “Dat heb ik verkeerd ingeschat en dat frustreert me.”

Lees ook:

“Mijn situatie is hartverscheurend”

Sebastiaan Wolswinkel werd dit voorjaar voorzitter van de Partij voor de Dieren. Een half jaar later zet zijn eigen bestuur hem uit de partij. “Ik begrijp heel goed waarom de partijtop gelooft dat hun houding de enige juiste is.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden