Ex-procureurs pleiten voor rechten in Guantanamo

(Novum/AP) - Bijna veertig voormalige Amerikaanse officieren van justitie hebben er in een brief aan het Congres voor gepleit om gedetineerden in Guantanamo Bay toegang te geven tot het Amerikaanse rechtssysteem. Wordt dit recht niet verleend, dan zal er altijd twijfel blijven bestaan over de geldigheid van hun detentie, aldus de 39 ex-procureurs.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft in 2004 en 2006 bepaald dat de gedetineerden in Guantanamo toegang moeten hebben tot het Amerikaanse rechtssysteem. Het Congres besloot daarop het federale hof in Washington de jurisdictie over de gedetineerden te ontnemen en speciaal voor hen militaire commissies in het leven te roepen. De ex-officieren wijzen erop dat tegen slechts 24 van de naar schatting 385 mannen die in de Amerikaanse gevangenis op Cuba worden vastgehouden, aanklachten wegens oorlogsmisdaden zijn ingediend of in voorbereiding zijn. Dat betekent dat de rest mogelijk nooit zal worden berecht.

Tot de ondertekenaars van de brief behoren zowel Democraten als Republikeinen. Onder hen zijn ex-minister van justitie Janet Reno, voormalige FBI-directeur William Sessions en Earl Silbert, procureur van het District of Columbia ten tijde van het Watergate-schandaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden