Ex-president Srpska meldt zich bij tribunaal

Biljana Plavsic, voormalig president van de Servische entiteit Republika Srpska in Bosnië, verscheen gisteren in Den Haag om zich bij het Joegoslavië-Tribunaal te melden als gevangene. Ze wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden. Dat meldt Svetozar Mihajlovic, functionaris van de Servische Volksunie, Plavsic' partij.

De woordvoerster van hoofdaanklaagster Louise Arbour van het tribunaal zei geen commentaar te kunnen geven op het bericht. Het hof is daartoe niet bevoegd, omdat Plavsic zich noch in het tribunaal bevindt noch in de Scheveningse gevangenis. ,,Waar ze zich wel bevindt, is ons niet bekend.''

De onafhankelijke Bosnische krant Nezavisne Novine berichtte vorige week dat Plavsic zich deze week vrijwillig zou melden bij het tribunaal. Volgens het blad is Plavsic aangeklaagd wegens genocide onder niet-Serviërs tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegowina.

Omdat ze zich vrijwillig meldt, is er speciale huisvesting geregeld, buiten de muren van de Scheveningse strafgevangenis waar de andere verdachten zitten, aldus de krant.

Tijdens de Bosnische oorlog was Plavsic een naaste medewerker van de Servische leider Radovan Karadzic, die wegens oorlogsmisdaden is aangeklaagd. Toen die in 1996 aftrad als president van de Republika Srpska, volgde Plavsic hem op. In 1997 brak zij met Karadzic en richtte haar eigen partij op. Plavsic stond ooit bekend om haar fanatisme en vijandschap jegens de moslims. De etnische zuiveringen noemde zij 'een natuurverschijnsel'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden