Ex-president Kirchner verstrikt in corruptiezaak

argentinië | Voormalig staatshoofd Kirchner moet zich voor de rechter verantwoorden voor cor-ruptie en machtsmisbruik.

Cristina Fernández de Kirchner is nog geen zes maanden geleden afgezwaaid als president van Argentinië en zit nu al in de beklaagdenbank. De belangrijkste twee rechtszaken draaien om corruptie en machtsmisbruik. Ze wordt verdacht van met voorkennis speculeren tegen de Argentijnse peso en het onderhands gunnen van openbare werken aan bedrijven van stromannen. "Allemaal verzonnen", aldus de oud-president tijdens een live-interview op televisie afgelopen weekeinde. De rechter legde beslag op haar bezittingen, al weet niemand precies hoeveel geld Kirchner heeft en waar ze het heeft verstopt.

Het nonnenklooster in het ingedutte dorpje General Rodríguez in de provincie Buenos Aires bleek een ideale plek voor Kirchners oud-staatssecretaris José López. Hij werd op 14 juni op heterdaad betrapt met acht miljoen euro aan contanten in verschillende valuta. "Hij gooide gevulde vuilniszakken over de kloostermuur en sprong erachteraan. Ik maakte me zorgen om de nonnen", aldus de oplettende buurman Jesús Ojeda die de alarmcentrale belde.

Met de politie op zijn hielen zocht López toevlucht bij de stokoude nonnen. "Ik heb een zonde begaan, ik heb geld gestolen", vertelde hij ze. In de dagen na zijn arrestatie werd het klooster uitgekamd. Onder de vloer van de kapel werden in beton gegoten kluizen gevonden. De nonnen dachten dat de kapel opgeknapt werd, want Lopez maakte er geen geheim van staatssecretaris van openbare werken te zijn.

"De vangst van López is cruciaal om het web van corruptie rond Kirchner te ontrafelen", aldus onderzoeksjournalist Hugo Alconada Mon. In 's lands bekendste dagblad publiceert Alconada Mon al jaren over de Kirchners en hun vergaarde rijkdom. Afgelopen mei werd Lazaro Báez opgepakt, eigenaar van tientallen bouwbedrijven die publieke werken van López toegewezen kregen. Báez is tevens goed bevriend met de Kirchners en justitie vermoedt dat hij de belangrijkste stroman is van de oud-president.

Volgens de journalist werden aanbestedingen zoals bij de aanleg van (spoor)wegen, bruggen of de bouw van scholen en ziekenhuizen, door López en zijn baas minister Julio De Vido, onderhands gegund aan bedrijven die gerund werden door stromannen van Kirchner. Deze bedrijven pompten de facturen vervolgens met 50 procent op. Daarna boekten ze onder het mom van een personeelsuitje, hele hotels van de familie Kirchner in Patagonië om het geld wit te wassen. "Er staan bedden in die hotels waar nog nooit een gast in heeft geslapen", vertelt Alconada Mon.

Volgens Kirchners openbare belastingaangifte beschikt ze over een vermogen van 1,4 miljoen euro. Dat getal wordt door weinig mensen voor waar gehouden, onderzoekers zoals Alconada Mon denken dat het bedrag met gemak tientallen malen hoger ligt.

Ex-staatssecretaris José López zit achter slot en grendel, voor oud-president Kirchner begint de ellende pas. In een zeldzaam interview op televisie ontkent zij in alle toonaarden. Ze beschuldigt juist de nieuwe regering onder leiding van liberaal Mauricio Macri ervan justitie onder druk te zetten. Maar ook de linkse oppositie, die volgens Kirchner politieke spelletjes speelt, krijgt ervan langs. Net als de rechters en aanklagers die "zonder enige vorm van bewijs een hetze tegen mij voeren", aldus het voormalige staatshoofd afgelopen week op Facebook.

Of en wanneer Kirchner veroordeeld wordt, valt te bezien. Binnen de Argentijnse rechterlijke macht heeft ze nog vrienden. Haar lot als partijleider van de grootste en belangrijkste politieke beweging van Argentinië is ten einde. De door Juan Domingo Perón in 1946 opgerichte Partido Justicialista gaat een nieuwe leider kiezen. Een terugkeer van Kirchner als president in 2019, de stille hoop van haar aanhangers, is niet aannemelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden