Ex-president Gbagbo pleit 'onschuldig' voor het Strafhof

Ex-president Laurent Gbagbo is de hoogste politicus die ooit voor het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft gestaan. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Beeld reuters
Ex-president Laurent Gbagbo is de hoogste politicus die ooit voor het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft gestaan. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid.Beeld reuters

De 70-jarige ex-president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, staat vandaag voor het eerst voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Gbagbo wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in zijn land. Hij zei onschuldig te zijn.

bewerkt door redactie

Tegen Gbagbo zijn vier aanklachten opgesteld wegens misdaden tegen de menselijkheid, zoals moord, verkrachting en vervolging. Gbagbo wordt verantwoordelijk gehouden voor de misdaden van troepen die hem loyaal waren tijdens de burgeroorlog in Ivoorkust, die in 2010 uitbrak na de verkiezingen.

Gbagbo verloor die stembusgang van Alassane Ouatara, maar weigerde zijn nederlaag toe te geven en ontketende volgens de aanklager van het Strafhof een geweldsgolf om aan de macht te blijven. De daaropvolgende burgeroorlog kostte in de periode tot april 2011 aan zeker 3000 mensen het leven. De gevechten stopten toen Frankrijk, de voormalige kolonisator van Ivoorkust, militair ingreep.

'Veel bewijs'
Gbagbo werd in november 2011 uitgeleverd aan het Strafhof. Hij is de hoogste politicus ooit die terecht moet staan in het dertienjarige bestaan van het ICC. Volgens de aanklager bij het Strafhof zijn er "veel bewijzen" tegen de Ivoriaanse ex-president.

Behalve Gbagbo staat ook Charles Blé Goudé terecht, een 44-jarige oud-minister en voormalig jeugdleider die eveneens is beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord en verkrachting.

Blé Goudé werd berucht door zijn haattoespraken tijdens de burgeroorlog, en stond bekend als de 'generaal van de straat'. De oud-minister werd door de Ivoriaanse autoriteiten in maart 2014 overgedragen aan het Strafhof. Ook hij pleitte vanochtend onschuldig.

Het ICC wilde ook Gbagbo's vrouw berechten, maar zij is inmiddels al door een rechtbank in Ivoorkust veroordeeld tot twintig jaar cel.

Neokoloniaal
Bij het begin van het proces demonstreerden vele tientallen aanhangers van Gbagbo voor het gebouw van het Internationaal Strafhof. Velen gaven de schuld aan Frankrijk. Volgens hen is de Ivoriaanse oud-president het slachtoffer geworden van Frans neokoloniale inmenging met Ivoorkust.

"Frankrijk intervenieerde om Gbagbo weg te werken en een rebellenbaas in het zadel te helpen", zei een demonstrant, refererend aan Ouattara. Hij wordt door veel aanhangers van Gbagbo nog altijd gezien als iemand die onrechtmatig aan de macht is gekomen, hoewel hij vorig jaar werd herkozen.

Gerechtigheid
Veel aanhangers van Gbagbo vinden ook dat het Strafhof selectief te werk gaat door hem wel te vervolgen, en niet Ouatarra. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben zij daar wel een punt.

"Al degenen die verdacht worden van deze afschuwelijke misdaden, inclusief president Alassane Ouatarra's aanhangers, moeten verantwoording afleggen tijdens eerlijke processen, hetzij in Ivoorkust, hetzij voor het ICC", zei Gaetan Mootoo, de West-Afrika-specialist van Amnesty. "Alleen op deze manier is gerechtigheid gewaarborgd voor honderden slachtoffers."

Aanhangers van Gbagbo kijken in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan naar een live-uitzending van het proces tegen hun voorman. Beeld afp
Aanhangers van Gbagbo kijken in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan naar een live-uitzending van het proces tegen hun voorman.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden