Ex-premier Curaçao zou band met maffia hebben

SP'er Van Raak: Oud-minister Donner wist er al in 2011 van

De voormalige minister-president van Curaçao, Gerrit Schotte, onderhoudt nauwe contacten met de Italiaanse maffia. Dat meldt zowel het Antilliaans Dagblad, als SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Schotte, leider van de partij Movementu Futuro Korsou (MFK), wil na de verkiezingen van 19 oktober opnieuw premier worden. Volgens peilingen maakt hij daar een goede kans op.

Volgens het Antilliaans Dagblad en Van Raak zijn er banden tussen Schotte en de Siciliaanse maffiabaas Francesco Corallo. Het Tweede Kamerlid zegt over een reeks vertrouwelijke brieven te beschikken die afkomstig zijn van het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken. Daaruit zou niet alleen het contact tussen Schotte en Corallo blijken, maar ook dat Piet Hein Donner, als toenmalig minister van koninkrijksrelaties, hier al sinds mei 2011 van op de hoogte is.

Van Raak wil uiterlijk morgen een brief met uitleg van Donners opvolger, Liesbeth Spies. "Waarom heeft de minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties niets met deze informatie gedaan?"

Het vermoeden bestaat dat de maffiabaas een van de grote financiers is van de campagne van Schotte. Als tegenprestatie zou de maffiabaas een hoge positie krijgen binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten. Die aanstelling is er nooit gekomen. Corallo wordt in verband gebracht met drugshandel en witwassen.

Schotte, die vorige maand werd weggestuurd als premier, is al eerder beschuldigd van contacten met de maffia. Het bewijs daarvoor ontbreekt tot op heden.

SP-Tweede Kamerlid Van Raak zegt nu dat Schotte wat hem betreft nooit meer minister mag worden.

Het eiland wordt momenteel bestuurd door een interim-kabinet onder leiding van Stanley Betrian. De tijdelijke ministers hebben de opdracht van de gouverneur gekregen om de rust op Curaçao terug te brengen. Betrian wil een plan opstellen waarmee het eiland de grote financiële tekorten te lijf kan gaan.

Onder het bewind van Schotte, dat nog geen twee jaar duurde, is het begrotingstekort opgelopen tot 150 miljoen Antilliaanse gulden, omgerekend 70 miljoen euro. Als Curaçao niets doet, zegt Betrian, loopt dat bedrag razendsnel op.

Het interim-kabinet is ook van plan om de screening van toekomstige ministers in een wet vast te leggen. Dat moet er voor zorgen dat in de toekomst alleen nog bewindslieden van onbesproken gedrag worden benoemd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden