Ex-politicus strijdt voor spirituele vernieuwing

11.00 uur, Nederland 2

In het kader van de komende Europese Verkiezingen is econoom en oud-ambassadeur Edy Korthals Altes (1924) te gast in ’Het Vermoeden’. Onlangs verscheen zijn boek ’Spiritual Awakening’, waarin hij zijn visie op de noodzaak van een spirituele vernieuwing van Europa geeft.

Korthals Altes studeerde economie en trad in 1950 in diplomatieke dienst bij Buitenlandse Zaken. Hij maakte carrière in de ’buitendienst’ en werkte in onder meer New York, Colombo en Jakarta.

Tijdens zijn ambassadeurschap in Spanje raakte hij door de kernwapenwedloop, en met name het ’Starwars’-project van Ronald Reagan, in gewetensnood. Een droom bracht een radicale omkeer bij hem teweeg en hij nam vrijwillig ontslag om zijn handen vrij te hebben voor het werken aan andere manieren van denken over vrede en veiligheid. Zijn ’heilige tekst’ uit Romeinen 8, waarin hij aangezegd krijgt dat niets ’ons zal scheiden van de liefde van God, die is in Jezus Christus, onze Heer’, draagt hem.

Korthals Altes constateert dat steeds meer Europese landen die lid zijn van de Europese Unie, onvoldoende doordrongen zijn van hun onderlinge lotsverbondenheid op het gebied van economie, vrede, veiligheid en milieu. Hij ziet dat de band tussen de mens en dat wat ons overstijgt (het metafysische/God) verloren gaat. Daarmee leven we in een ’plat’ land: de wezenlijke dimensie om te kunnen leven als vrij mens is weg. Om Europa weer hart en ziel te geven, bepleit Korthals Altes een gezamenlijke zoektocht ’over de schotjes heen’ op onze Europese bronnen: de klassieken, het humanisme, de joods-christelijke traditie en islam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden