Ex-paus bij benoeming kardinalen

Voormailig paus Benedictus begroet de huidige paus (R). Beeld afp

De vroegere paus Benedictus woonde zaterdagochtend onverwachts de ceremonie bij waarin de huidige paus Franciscus 19 geestelijken de titel van kardinaal verleende. Gekleed in een lang wit gewaad keek Benedictus vanaf de eerste rij toe hoe zijn opvolger het deed. Bij binnenkomst ging Franciscus naar zijn voorganger om hem te begroeten. Ze omhelsden elkaar.

Het was de eerste keer de de ex-paus een pauselijke ceremonie van zijn opvolger bijwoonde. De twee kerkvorsten hebben elkaar al diverse keren ontmoet.

Het was zaterdag de eerste consistorie, zoals de samenkomst van de nieuwe kardinalen heet, onder Franciscus. Hij werd op 13 maart vorig jaar tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk gekozen.

De nieuwe kardinalen kregen van Franciscus een ring en een kardinaalshoed. Onder de 19 geestelijken is de tweede man van het Vaticaan. De meeste kardinalen komen uit niet-westerse landen, zoals de aartsbisschoppen uit Chili en Zuid-Korea en een bisschop uit Haïti.

Niet alle kardinalen kwamen naar de ceremonie in de Sint Pietersbasiliek. De 98-jarige Italiaan Loris Francisco Capovilla was er niet bij om gezondheidsredenen.

In het college van kardinalen zitten twee Nederlanders: oud-aartsbisschop Ad Simonis van Utrecht en zijn opvolger Wim Eijk. Omdat hij ouder dan 80 jaar is, mag Simonis niet meer deelnemen aan het conclaaf dat de nieuwe paus kiest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden