null Beeld
Beeld

CommentaarPaus

Ex-paus Benedictus zou moeten zwijgen

Toen paus Benedictus XVI in 2013 tot ieders verrassing aftrad, deed hij een belofte: hij zou de nieuwe paus onvoorwaardelijk steunen en een teruggetrokken en biddend leven gaan leiden. Aan die belofte heeft hij zich behoorlijk goed gehouden. Tot afgelopen weekend.

Kardinaal Robert Sarah kondigde een boek aan dat hij samen met de ex-paus zou hebben geschreven. Onderwerp van het boek: het celibaat. En daarmee stond Benedictus ineens midden in het strijdperk dat de afgelopen jaren rond zijn opvolger Franciscus is ontstaan. In dat strijdperk staan het pro- en anti-Franciscus-kamp bij voortduring tegenover elkaar. Waarbij het anti-kamp vindt dat Franciscus te progressief is, zich te weinig gelegen laat liggen aan de hiërarchie van de kerk, te veel vanuit de praktijk in plaats van het ideaal redeneert, en te vaag is over de leer.

Kardinaal Sarah moet niets hebben van de versoepeling van de celibaatverplichting waar paus Franciscus momenteel op broedt. In gebieden die kampen met grote priestertekorten komt er mogelijk ruimte voor de wijding van gehuwde mannen tot priester. Dat zou goed nieuws zijn: zonder priesters kunnen gelovigen in dat soort gebieden bijvoorbeeld niet eens de eucharistie ontvangen. Dat kan zo zijn, zeggen Sarah en de rest van de conservatieve vleugel van de kerk, maar de leer is de leer en het celibaat is het celibaat. Ook Benedictus is geen voorstander van de versoepeling. De ex-paus schreef een tekst van zeven kantjes over het celibaat en gaf die aan Sarah. Die maakte er gretig gebruik van en kondigde afgelopen weekend aan dat hij op het punt stond om een boek uit te brengen waarin het celibaat verdedigd wordt. Medeauteur: Benedictus XVI.

Terugtrekkende beweging

Ophef alom, die er uiteindelijk toe leidde dat Benedictus niet langer als medeauteur wil worden opgevoerd. Die terugtrekkende beweging moest de emeritus paus wel maken. Maar hij staat nog steeds achter de tekst die hij geschreven heeft en die mag ook gewoon in het boek worden opgenomen. Daarmee heeft Benedictus zich willens en wetens tot speelbal gemaakt in een onverkwikkelijke strijd.

Wat in de hele toestand bepaald niet geholpen heeft is de volstrekt onduidelijke status die een emeritus paus in de rooms-katholieke kerk heeft. Er zijn geen regels voor. Die moeten er wel komen. Ook omdat de kans zeer groot is dat ook de huidige paus het einde van zijn pontificaat niet zal laten afhangen van zijn eigen overlijden. De verwachting is dat Franciscus op enig moment net als Benedictus zal terugtreden als paus. In de tussentijd doet Benedictus er goed aan om zich zijn belofte van 2013 te herinneren en er in het vervolg het zwijgen toe te doen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden