Ex-NSA-baas: 'Terroristen houden van Gmail'

Michael Hayden in 2006. Beeld photo_news
Michael Hayden in 2006.Beeld photo_news

Als er één online dienst is die terroristen gebruiken, is het wel Google's webmaildienst Gmail. Dat zegt Michael Hayden, voormalig directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, tegen The Washington Post.

Redactie

Hayden sprak vorig weekend in de St. John's Episcopal Church in Washington D.C. over 'de spanning tussen veiligheid en vrijheid'. Hij stelde in zijn toespraak dat 'Gmail de internetdienst bij uitstek is voor terroristen'. 'Je zal dat vermoedelijk niet zien in een Google-advertentie, maar het is gratis, het is alomtegenwoordig, dus natuurlijk is dat het geval', klonk de simpele verklaring.

Hayden verdedigde in zijn speech 'Section 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA)', die de wettelijke basis vormt voor het omstreden PRISM-programma van de NSA. Hij rechtvaardige de surveillance van de NSA onder andere door te stellen dat het internet in de VS is ontstaan en veel internetverkeer ook uit Amerika afkomstig is. 'Wij bouwden het hier en het is grotendeels Amerikaans.'

Hayden verwijst naar ARPANET, een computernetwerk dat in 1969 door een dienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie, werd opgestart. ARPANET vormde de technische basis voor het internet. Hij gaat wel voorbij aan het feit dat het World Wide Web zoals we dat vandaag kennen zijn oorsprong heeft in het CERN in Genève, bij de Belg Robert Caillau en de Brit Tim Berners-Lee.

Anomalie
Hij poneerde ook dat de VS hun burgers privacyrechten geven die veel andere overheden nooit zouden toestaan. Zoals de controle van de inlichtingendiensten door het Foreign Intelligence Surveillance Court. 'Rechtbanken zijn in de VS betrokken bij het verzamelen van inlichtingen, dat is uniek in de wereld. Bij veel overheden is de verzameling van inlichtingen gecentraliseerd en exclusief de zaak van de politiek. Alleen wij Amerikanen hebben beslist om in de jaren '70 een deel van onze informatievergaring onder de supervisie van een rechtbank te stellen', klonk het.

Overigens hebben de inlichtingendiensten in de meeste westerse landen een gerechtelijk bevel nodig. Bovendien hebben critici meermaals het controlesysteem van de Foreign Intelligence Surveillance Court als 'kapot' bestempeld, gezien het minieme aantal weigeringen dat de rechtbank uitvaardigt. De regering Obama heeft dat altijd beargumenteerd met de 'degelijke voorbereiding van de inlichtingendiensten', om een sterke zaak te maken alvorens ze naar de rechter stappen met een vraag'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden