Update

Ex-neuroloog Jansen Steur niet in hechtenis

Ernst Jansen Steur komt samen met zijn advocaat Frank van Gaal aan bij de Almelose rechtbank. Het Openbaar Ministerie heeft 6 jaar celstraf geeist tegen voormalig neuroloog.Beeld ANP

Ex-neuroloog Ernst Jansen mag de uitspraak van de rechter in het strafproces tegen hem in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechter bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige week een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar tegen de voormalig neuroloog en vond ook dat hij volgende week al in hechtenis moet worden genomen in verband met vluchtgevaar.

De rechtbank zag geen enkele reden om aan te nemen dat Jansen de benen zou nemen. 'U heeft sinds het begin van deze zaak in 2009 uw volledige medewerking verleend. Daarom zien wij geen aanleiding voor voorlopige hechtenis', aldus de rechter.

Jansens advocaat Frank van Gaal noemde de suggestie om de voormalig neuroloog al vast te zetten, 'absurd' en een 'show' van het OM. Volgens de advocaat was Jansen erg verontwaardigd, zowel over de eis als de suggestie dat hij vluchtgevaarlijk zou zijn.

In februari volgend jaar doet de rechter uitspraak tegen Jansen, die verdacht wordt van onder meer het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses met verregaande consequenties voor zijn voormalig patiënten.

Van Gaal bepleitte vandaag vrijspraak; volgens hem is opzet niet bewezen. Hij liet al doorschemeren direct hoger beroep aan te tekenen mocht Jansen toch veroordeeld worden tot een gevangenisstraf.

'Publiek heeft verkeerd beeld'
Eerder stelde Van Gaal dat er bij het publiek een verkeerd beeld bestaat van zijn client. Jansen heeft zijn patiënten niet opzettelijk en bewust ernstig ziek gemaakt, betoogde de advocaat in zijn pleidooi tijdens de strafzaak. 'De patiënten liepen met hem weg, hij genoot een hoog aanzien in binnen- en buitenland.'

Van Gaal noemde de eis van het Openbaar Ministerie (OM) van zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf een 'kunstgreep'. De advocaat beschuldigde de openbaar aanklager van 'onnodige stemmingmakerij'. 'Jansen is door het OM neergezet als iemand die zijn patienten als proefkonijnen gebruikte. Dat is kwaadaardig.'

Volgens Van Gaal heeft het OM zelf de zaak jarenlang laten liggen en het niet adequaat opgepakt. Volgens de advocaat werd er in 2004, Jansen werd in 2003 ontslagen door het Medisch Spectrum Twente, al gesproken over mogelijke strafrechtelijke vervolging. Uiteindelijk ging de zaak pas in 2009 lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden