Ex-neuroloog Jansen erkent diefstal 88.000 euro

Ex-neuroloog Ernst JansenBeeld anp

88.000 euro verduisterde hij van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek. De omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen (Steur) gebruikte het geld om 'ruim te kunnen leven'. "Ik had het geld helemaal niet nodig", zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Het geld was eigendom van de Stichting Lewy Body Project (nu Human Brainstem Project), die zich bezighoudt met neurologisch onderzoek. Jansen, die inmiddels afstand heeft gedaan van zijn moeders meisjesnaam Steur, zegt er wat kleding en kunst van te hebben gekocht. Onbegrijpelijk, vindt de ex-neuroloog nu. "Ik schaam me nu rot. Dat is jatten. Om niks. Ik had het helemaal niet nodig. Het is wezensvreemd, afwijkend gedrag."

De ex-neuroloog ligt al sinds 2009 onder vuur toen bekend werd dat hij bij een groot aantal patiënten onterecht de diagnose Alzheimer had gesteld. Daarbij schreef hij ze onnodig het zware, dure medicijn Exelon voor.

Jansen vervalste gegevens van zijn patiënten om ze in aanmerking te laten komen voor de zware medicatie. Ook wordt hij beschuldigd van diefstal van receptenblokken van collega's, het vervalsen van recepten voor eigen gebruik en verduistering. Letselschadespecialist Yme Drost bracht zijn zaak vanaf 2005 aan het rollen en inmiddels hebben zich 220 ex-patiënten en nabestaanden zich bij hem gemeld.

Vrijdag dient de tuchtzaak tegen Jansen en vanaf volgende week maandag staat hij terecht voor de schade die hij tussen 1997 en 2004 als neuroloog in Enschede heeft aangericht. Dat is de eerste keer dat de voormalige arts in persoon voor de rechter verschijnt. Tegenover NRC Handelsblad verklaart hij: "Ik wil mijn gezicht laten zien, verantwoording afleggen en zelf antwoord geven op vragen die er zijn."

Vorige week maakte de advocaat van Jansen bekend dat de ex-neuroloog zijn ex-patiënten buiten de rechtszaal wilde ontmoeten. Daar ging, tot spijt van Jansen, niemand op in. De voormalig arts ziet op tegen de confrontatie met zijn ex-patiënten. Ook vreest hij voor een zware straf.

Jansen voelt zich gecriminaliseerd zonder dat hij veroordeeld is. "Zo ben ik afgeschilderd als lijkschenner en vergeleken met Mengele - een kreet van Youp van 't Hek. Afschuwelijk. Dat heeft een enorme impact. (...) Lijkschennis, dat onthouden mensen. Je kunt je er niet tegen verzetten. Het enige wat je kunt doen is je terugtreken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden