Ex-neuroloog Ernst Jansen vrijgesproken

Ernst Jansen, hier in 2013, tijdens een eerdere rechtszaak.Beeld EPA

De straf van oud-neuroloog Ernst Jansen is vanochtend spectaculair verlaagd. Hij wordt niet veroordeeld voor zijn misdiagnoses.

Waar hij van de rechtbank in Almelo vorig jaar nog drie jaar onvoorwaardelijk de cel in moest, houdt het hof in Arnhem het op een half jaar - en dan ook nog voorwaardelijk. Bovendien wordt hij enkel gestraft voor niet-medische delicten: verduistering van geld van patiënten en valsheid in geschrifte. Jansen 'leende' geld om zijn medicijnverslaving te bekostigen en schreef recepten uit op naam van anderen, waarmee hij zijn eigen pillen verwierf.

De rechters in Arnhem, die hun uitspraak zojuist voorlazen, zien geen bewijs dat Jansen bijna een kwart eeuw geleden met opzet zijn verkeerde diagnoses heeft gesteld. Die misdiagnoses, en de daarop volgende behandeling hadden zware gevolgen voor zijn patiënten, tot en met de zelfdoding van een van hen, die het leven niet meer zag zitten omdat ze vreesde aan een dodelijke ziekte te lijden. Ten onrecht, zoals pas later zou blijken.

De straf van vorig jaar - die hoger uitpakte dan experts van tevoren dachten - leunde voor een groot deel op de 'voorwaardelijke opzet': volgens de rechters nam Jansen willens en wetens het risico op dit soort gevolgen. Het hof ziet daarvoor juist geen bewijs. Bovendien vindt het hof dat de schuld door deze misdiagnoses inmiddels is verjaard.

Andere advocaat
Jansen had voor het hoger beroep een nieuwe advocaat genomen: de bekende Amsterdamse strafpleiter Peter Plasman. Deze betoogde eerder dat zijn cliënt al jaren aan een hersenstoornis zou leiden, veroorzaakt door een auto-ongeluk. Dat vond plaats in 1990, vlak voor de jaren van de misdiagnoses. Ook zou de verslaving aan medicijnen daaruit voorkomen.

Dat beroep op ontoerekeningsvatbaarheid lijkt niet meer nodig, omdat de medische delicten van Jansen nu verjaard zijn.

Oordeel
Lees hier de uitspraak van de rechter

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden