'Ex-neuroloog bleef maanden zwijgen over foute diagnose'

Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur (L) verlaat met zijn advocaat Frank van Gaal (R) de Almelose rechtbank na de eerste zittingsdag in zijn strafzaak op 4 november. Beeld anp

Ex-neuroloog Ernst Jansen moet hebben geweten dat de diagnose alzheimer hoogstwaarschijnlijk niet klopte bij patiënt Ferry de Haan, maar toch vertelde hij dat niet. 'Dat is er niet meer van gekomen door mijn ontslag', gaf Jansen als verklaring donderdag tijdens de vierde zittingsdag in de strafzaak tegen hem.

De rechter vindt dat vreemd. 'In september 2003 kreeg u nieuwe testuitslagen waaruit bleek dat er waarschijnlijk geen sprake was van alzheimer en in december vertrok u. U heeft dus 3 maanden de tijd gehad om dit met uw patiënt te bespreken.' Jansen zei in een reactie dat De Haan ook best contact met hem had kunnen opnemen. 'Hoewel dat natuurlijk niet zijn verantwoording is.'

De twee deskundigen die betrokken zijn bij de rechtszaak zeiden donderdag zelfs dat er naar hun mening vanaf het begin geen enkele onderbouwing was voor alzheimer. 'Alsof je auto een lekke band heeft en je gaat kijken naar de uitlaat', zo omschreef een van hen de gestelde diagnose.

De Haan kwam in 2002 bij de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Hij had last van aanvallen en vermoeidheidsklachten. Jansen vertelde hem dat hij een vroege vorm van alzheimer had. Later, na onderzoek door een andere arts, bleek de man epilepsie te hebben.

Dat zou ook al uit de eerste tests zijn gebleken. Toch kreeg De Haan het zware alzheimer-medicijn Exelon voorgeschreven, hoewel dit niet samengaat met epilepsie en ondanks het feit dat het niet werkt bij patiënten die een vroege fase van de ziekte hebben. 'Ik wilde kijken wat het effect van dit medicijn op meneer De Haan was', zegt Jansen nu daarover. Volgens hem was de patiënt op de hoogte van deze proef, maar de man - zelf aanwezig in de rechtszaal - schudde nee met zijn hoofd.

De 2 jaar dat hij dacht de ernstige ziekte te hebben, kregen enorme gevolgen. De man ging er financieel op achteruit, moest zijn huis verkopen, zijn huwelijk liep stuk en hij werd suïcidaal. Jansen reageerde daarop dat dit uiteraard 'dramatisch en afschuwelijk' is, maar dat hij De Haan behandelde met 'alle goede bedoelingen'. 'Ik dacht destijds aan alzheimer, we weten nu dat dit onjuist is. Maar het is ook een deel vertrouwen hebben', zei hij. De rechter reageerde daarop met: 'We moeten het hier in de rechtbank juist doen met de feiten.'

Jansen staat onder meer terecht voor het stellen van verkeerde diagnoses bij patiënten, met verregaande gevolgen. Begin volgend jaar volgt de uitspraak in deze zaak, die de grootste medische strafzaak is in de Nederlandse geschiedenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden