Ex-moslims nemen afstand van 'provocerende Jami'

AMSTERDAM (ANP) - Een groep ex-moslims heeft maandag afstand genomen van het comité van ex-moslims van Ehsan Jami. Zij vinden dat Jami met zijn provocerende uitspraken een dekmantel is geworden voor een hetze tegen de islam.

Ook zijn ze verbolgen over de presentatie van Jami's comité op 11 september, de dag waarop New York en Washington zes jaar geleden werden getroffen door aanslagen van extremistische moslims. Daarmee stelt het comité moslims schaamteloos op één lijn met terroristen, zei de uit Iran afkomstige Peyman Jafari. Jafari is atheïst, maar onderstreepte dat hij en zijn medestanders ,,niet bereid zijn zich voor het karretje van islamofoben te laten spannen''. ,,Moslims en niet-moslims moeten zich niet tegen elkaar laten uitspelen.''

Volgens de drie ex-moslims die maandag de pers te woord stonden, zijn ze nooit door moslims bedreigd, toen ze het geloof in de islam opgaven. De persconferentie had plaats in de Marokkaanse El Oumma-moskee in Amsterdam. Die wilde daarmee aantonen dat het gebedsgebouw voor iedereen openstaat, ook voor moslims die ongelovig zijn geworden.

Respect en tolerantie

De drie pleitten voor respect en tolerantie en keerden zich tegen ,,predikers van haat'', in het bijzonder Geert Wilders. Zij vragen zich af of het Jami echt om het recht op geloofsafval te doen is of dat hij ,,een verborgen agenda'' heeft: steun voor Wilders.

Behnam Taebi, eveneens uit Iran afkomstig, sprak tegen dat er sprake is van ,,een golf van geweld tegen ex-moslims''. ,,Er is sprake van incidenten, maar het jachtseizoen op ex-moslims is niet geopend'', zei Taebi, die zich nu ook als atheïst beschouwt.

In debat

De ex-moslims die zich in Amsterdam presenteerden, zijn niet van plan een comité op te richten, omdat ze geen structureel probleem voor afvallige moslims zien. Wel willen zij met Jami en diens adviseur, rechtsfilosoof Afshin Ellian, in debat gaan.

Khalil Aitblal van de Unie van Marokkaanse Moslims in Amsterdam en Omstreken (Ummao) onderstreepte dat moslims het recht hebben van hun geloof af te vallen. ,,Individuele keuzevrijheid staat centraal in de islam en ik blij dat dat een grondrecht in Nederland is.'' Beledigende uitspraken over de islam creëren een kloof in de samenleving, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden