Ex-minister Wolfgang Clement vertrekt boos uit Duitse SPD

De prominente SPD’er Wolfgang Clement heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd. Hij is boos over een berisping, en kan zich niet meer vinden in de linkse koers van de partij.

Wolfgang Clement is sinds gisteren ’sociaal-democraat zonder partijboekje’. Uit woede over de berisping die de SPD hem gaf heeft de prominente politicus na 38 jaar zijn partij vaarwel gezegd.

Maandag had de geschillencommissie van de partij Clement officieel berispt over zijn oproep aan de Hessische kiezers begin dit jaar, niet op de SPD te stemmen. Eerder had de SPD van Clements eigen deelstaat Noordrijn-Westfalen hem al geroyeerd. Daartegen ging de voormalige minister in beroep. De landelijke commissie hield het uiteindelijk bij een vermaning, maar daar kan Clement niet mee leven, zo maakte hij gisteren duidelijk in een verklaring.

De vrijheid van meningsuiting is in het geding, volgens Clement. Een andere zwaarwegende reden is dat de partijleiding volgens hem geen duidelijke scheiding met de Linkspartij aanbrengt en in de deelstaten neigt tot samenwerking, ’hoewel de vermenging met de (Oost-Duitse inlichtingendienst) Stasi publiekelijk bekend is’, aldus Clement. En tenslotte kan hij zich niet vinden in de huidige economische politiek van de SPD. Volgens Clement dreigt klimaatvriendelijk beleid de industrieën in Duitsland de das om te doen.

Clement (68) was in het laatste kabinet-Schröder (2002-2005) minister voor economie en arbeid, en als zogenaamde ’superminister’ nauw betrokken bij de sociaal-economische hervormingen. Eerder was de jurist en oud-journalist minister-president van Noordrijn-Westfalen. Als bondsminister toonde hij zich onvermurwbaar tegenover zijn eigen achterban. Dat werklozen zich moesten schikken in ’passende arbeid’ op straffe van het verlies van een uitkering, werd hem door veel Duitsers niet in dank afgenomen. Clement werd uiteindelijk de kop van Jut van Schröders falende sociaal-economische politiek, en in de rood-zwarte coalitie van Merkel mocht hij niet meer meedoen. Inmiddels is hij, onder meer, commissaris bij een groot energiebedrijf.

Links in de SPD verwijt hem teveel de oren te laten hangen naar ondernemersbelangen, ook op het gebied van energie. Midden in de verkiezingstrijd in Hessen riep hij op niet op SPD-lijsttrekker Andrea Ypsilanti te stemmen om haar energiepolitiek; zij wees atoom- en kolenenergie af, en daarmee zou zij Hessen afhankelijk maken van buitenlands gas, betoogde Clement. Met die oproep wekte hij niet alleen de razernij van de linkervleugel. Hij schond de regels van de partij, vonden de Genossen, en het riekte naar verraad.

Zijn vertrek toont pijnlijk duidelijk hoe de richtingenstrijd de partij verscheurt. Andere partijen zien grijnzend toe; de liberale FDP in Noordrijn-Westfalen heeft Clement al ’politiek asiel’ aangeboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden