Ex-messias sekssekte pleegt zelfmoord

De man die ooit gold als de messias in de sekte The Children of God, heeft onlangs een moord gepleegd en daarna de hand aan zichzelf geslagen. Maar de dood van Ricky Rodrigues is zeker niet het einde van de beweging. Als hulpvaardige 'Family' groeit ze langzaam door.

Marc van Dijk

Ricky Rodrigues (29) was de zoon van de huidige spiritueel leider van de beweging, Maria David. Hij vermoordde twee weken geleden eerst een vrouwelijk sektelid, zijn oude kindermeisje. Kort daarna schoot hij zichzelf in de woestijn van Arizona door het hoofd.

In de Verenigde Staten maakte het nieuws geschokte reacties los. De sekte die tegenwoordig The Family heet, heeft daar, anders dan in West-Europa, nog volop aanhang. Met de moord en zelfmoord kwam ook de omstreden geschiedenis van de religieuze beweging weer onder de aandacht. Volgelingen van de sekte zijn vanaf het begin wereldwijd achtervolgd door rechtszaken over kindermisbruik en -mishandeling. Rodrigues zou zelf als kind ook veelvuldig zijn misbruikt in de commune waarin hij opgroeide. Een Amerikaanse deskundige legde de wrede moord van Rodrigues op 'zijn' kindermeisje dan ook uit als een wraakactie.

Ricky Rodrigues, ook bekend als 'Davidito', stapte in 2000 uit The Family, waarna hij zich ontpopte als een fel tegenstander van de beweging. Zijn vader David Brandt Berg, founding father van de sekte, had zich al in 1976 uit zijn kerk teruggetrokken. De in 1994 overleden Berg had zijn zoon aangewezen als opvolger, maar Ricky heeft zijn bestemming als messias nooit waar kunnen maken. Tot op de dag van vandaag is zijn moeder Maria David de geestelijk leider van de beweging.

Toen Berg de 'non-conventionele zendingsbeweging' Children of God in 1968 stichtte, waaide in Callifornië de geest van tegenculturen. Aanvankelijk bestond de groep vooral uit Amerikaanse hippies en drugsgebruikers, maar het publiek verbreedde zich al snel, vooral dankzij de vrije seksuele beleving die er werd gepraktiseerd.

Die seksuele moraal leidde ook tot hevig maatschappelijk protest en juridische procedures. Binnen de communes zou op grote schaal seks met minderjarigen plaatsvinden; seks van minderjarigen onderling zou ook worden gestimuleerd. In elk geval moedigde Berg zijn volgelingen aan om nieuwe leden te werven en te bekeren via seksueel contact, het zogenaamde 'flirt fishing'.

Nadat vader Berg zich in 1976 had teruggetrokken, ging de beweging verder als The Family. Gezien de ruime imagoschade was de naamsverandering geen overbodige luxe. Op de website van de wereldwijde organisatie vind je vrijwel niets over deze omstreden aspecten van het 'Family'-leven. Over de dood van de afgescheiden messias Davidito zwijgt de site in alle talen. The Family presenteert zich nu eerder als een charitatieve instelling met grote zendingsdrang, actief in brandhaarden en rampgebieden over de hele wereld.

Is de moord en zelfmoord van de gewezen troonopvolger tekenend voor de teloorgang van de hippiesekte? Volgens cultureel antropoloog Richard Singelenberg is dat allerminst het geval. Gezien de fotogenieke hulpacties - momenteel uiteraard vooral in Azië - is de beweging volgens hem aardig met zijn tijd meegegaan.

Singelenberg: ,,In Nederland stelt de aanhang van de sekte niets meer voor. Dat geldt eigenlijk voor hbreamneeel West-Europa, met uitzondering van Engeland. Maar in Amerika is het een vrij stabiele groep.'' Ze leunen volgens Singelenberg sterk op interne aanwas. ,,Dat gebrek aan actief werven zou een rem op de groei kunnen vormen. Maar omdat de leden niet aan geboortebeperking doen, kunnen ze toch aardig uitdijen. Zeker als ze de kinderen er een beetje bijhouden.''

The Family heeft naar eigen zeggen 12000 leden die actief zijn als vrijwilligers, in ongeveer 100 landen. Die cijfers zijn volgens Amerikaanse deskundigen redelijk betrouwbaar. Nieuwe leden worden volgens Singelenberg vooral gewonnen in genoemde rampgebieden en in andere 'niet al te vrolijke gebieden', zoals West-Afrika en de voormalige Oostbloklanden. ,,Ze komen daar niet alleen om vrolijkheid en straatmuziek te brengen'', zegt Singelenberg. ,,Ook wel om concrete hulp te verlenen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden