Ex-Kamerleden PvdA beginnen eigen beweging, coalitie blijft stabiel

Tunahan Kuzu (R) en Selcuk Öztürk. Beeld ANP
Tunahan Kuzu (R) en Selcuk Öztürk.Beeld ANP

De uit de PvdA gestapte Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen een eigen beweging. Kuzu meldt dat op Facebook. De PvdA houdt dan nog 36 zetels over. Samen met regeringspartner VVD komt de coalitie dan uit op 77 van de 150 Kamerzetels. Premier Rutte houdt echter vertrouwen in een stabiele coalitie.

Redactie

De twee Kamerleden van Turkse werden gisteren uit de fractie gezet na een conflict over het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher is volgens hen te kritisch over conservatieve Turkse organisaties als Milli Görüs.

'Wij hebben hectische en bewogen dagen achter de rug. Wij bedanken iedereen voor de vele steunbetuigingen. Daardoor voelen wij ons gesterkt om te bouwen aan een beweging waar Nederland naar snakt, gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld', schrijft Kuzu.

Het lijkt nu wel zeker dat Kuzu en Öztürk hun Kamerzetel zullen meenemen. De PvdA houdt dan nog 36 zetels over. Samen met regeringspartner VVD komt de coalitie dan uit op 77 van de 150 Kamerzetels.

Coalitie blijft stabiel

Premier Mark Rutte heeft er alle vertrouwen in dat de coalitie van VVD en PvdA stabiel blijft. Ook na het vertrek van de PvdA-Kamerleden houden de twee partijen 77 zetels over. Dat is 'ruim voldoende' om hervormingen door de Tweede Kamer te krijgen, zei de premier vandaag op zijn wekelijkse persconferentie. Hij wees erop dat dat in de vorige kabinetsperiode met 76 zetels ook is gelukt.

Rutte wilde verder niet reageren op de 'interne ontwikkelingen' in de PvdA. Het onderwerp kwam wel even aan de orde in de ministerraad, zei hij. Na afloop zeiden enkele ministers de stap van het tweetal te betreuren, maar ze lieten zich niet uit over de perikelen, omdat dit een interne zaak is van de Kamerfractie. PvdA-minister Bert Koenders zei het dat het 'niet fraai is en vervelend als mensen een fractie verlaten, maar het is hun zaak'.

VVD-minister Edith Schippers vindt het 'ingrijpend als zoiets gebeurt'. Haar partijgenoot minister Henk Kamp noemde coalitiepartner PvdA heel gezond 'maar het is onprettig voor de PvdA-fractie'.

Asscher onderstreepte vrijdag nog eens dat zijn integratiebeleid ruimte laat voor nuances. 'Je mag best trots zijn op je afkomst, maar je moet wel deelnemen aan de samenleving.' Ook Asscher wilde niets zeggen over zijn conflict met Kuzu en Öztürk.

Rutte benadrukte ook dat er niks op tegen en het juist positief is om met organisaties indringend te spreken over hun uitgangspunten om er zeker van te zijn 'dat zij ook aan het juiste eind van het touw trekken'. Hij denkt niet dat de kwestie tegenstellingen in de samenleving zal aanwakkeren. 'Als je toekomst in Nederland ligt, dan is het belangrijk dat je ook echt deelneemt en iets van je leven maakt. Dat is belangrijk voor mensen zelf en voor de samenleving.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden