Ex-geliefde met spijt cruciaal in proces tegen oud-rechters

Start van de verdediging van voormalige magistraten in strafzaak rond Chipshol

'Kletskoek', zei oud-rechter Pieter Kalbfleisch over de belastende verklaringen die zijn ex-geliefde, voormalig griffier Marlous van der Togt van de rechtbank in Den Haag, onder ede over hem aflegde. Hans Westenberg, een andere oud-rechter uit Den Haag, noemde dezelfde vrouw in een telefoontap een 'tuthola'.

Kalbfleisch en Westenberg zullen zich vandaag inhoudelijk voor de rechter verweren tegen de verdenking van meineed in de affaire rond gebiedsontwikkelaar Chipshol. Zij zijn het oneens met de beschuldigingen van Van der Togt en de strafzaak die hieruit voortvloeide. Zozeer dat Kalbfleisch, die ook lange tijd topman was bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, vorig jaar probeerde om toenmalig voorzitter Harm Brouwer van het College van procureurs-generaal over zijn proces te beïnvloeden.

De strafzaak is in meerdere opzichten spraakmakend. Maandenlang werden telefoongesprekken van de verdachte ex-rechters afgeluisterd. De resultaten ervan, zoals beider oordeel over Marlous van der Togt en haar ontboezemingen, lekten onlangs via NRC Handelsblad uit.

Rechters die voor de rechter worden gedaagd omdat zij opzettelijk zouden hebben gelogen, zijn in Nederland toch al een zeldzaamheid. De affaire rond Kalbfleisch en Westenberg was voor Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer al eens aanleiding te waarschuwen voor een vrije val, waarin de autoriteit van de rechter terecht zou kunnen komen. 'Langzamerhand blijkt op basis van meerdere verklaringen dat er bij de Haagse rechtbank sprake kan zijn geweest van een ernstige cultuurfout, waardoor de onpartijdigheid is aangetast', schreef Brenninkmeijer anderhalf jaar geleden in het Nederlands Juristenblad.

De uitkomst van het proces tegen Westenberg en Kalbfleisch kan daarnaast verstrekkende invloed hebben op het al decennia durende juridische conflict tussen Chipshol en de staat, over dure grond bij de luchthaven Schiphol. Als rechters zouden de twee Chipshol van vader en zoon Jan en Peter Poot bewust hebben benadeeld. Dit ten gunste van enkele vrienden van Kalbfleisch, die met Chipshol een juridisch geschil uitvochten over de Schipholgrond. Als het tot een veroordeling van beide ex-rechters komt, lijkt een schadeloosstelling van de gebiedsontwikkelaar door de staat onontkoombaar.

De betrouwbaarheid van de verklaringen van Marlous van der Togt, die eind jaren tachtig bijna twee jaar een relatie onderhield met rechter Kalbfleisch, lijken cruciaal voor het verloop van het proces tegen de magistraten. Uit de uitgelekte telefoontaps blijkt dat Kalbfleisch vermoedt dat zijn voormalige geliefde en huidige rivale, uit 'een zekere mate van jaloezie' heeft gehandeld. De vrouw zou nooit hebben kunnen verkroppen dat de rechter haar destijds voor een ander aan de kant schoof.

Van der Togt schreef in 2007 een anonieme brief aan Nieuwe Revu. Aanleiding was een artikel in dit weekblad over de 'liegende rechter Westenberg'. Omdat zij naar eigen zeggen 'meer wist' en Kalbfleisch volgens haar ten onrechte buiten schot bleef in de Chipsholaffaire, greep zij naar de pen. Drie jaar later, toen er meer media-aandacht kwam voor het hoog opgelopen geschil, stapte zij vertrouwelijk naar oud-president Hans Hofhuis van de Haagse rechtbank. Deze vond het zijn plicht om zijn opvolger te informeren. Hierna kwam, tot verbijstering van Van der Togt, toch haar identiteit naar buiten.

Directie Chipshol: Justitie liet onderzoek na
Jan en Peter Poot van Chipshol vinden het 'onbegrijpelijk' dat Justitie geen onderzoek heeft gedaan naar ambtelijke corruptie van Pieter Kalbfleisch. De Chipsholdirectie spreekt van 'opzet' om de ex-rechter alleen voor meineed te vervolgen. Door een fout van het Openbaar Ministerie zouden telefoontaps van gesprekken die Kalbfleisch in Zwitserland voerde, niet gebruikt kunnen worden. De teksten ervan zijn om die reden zwart gemaakt in het strafdossier. Een verzoek aan de Zwitserse autoriteiten om de de taps te mogen gebruiken, zou het OM te laat hebben ingediend. Via een beklagschrift bij het gerechtshof wil Chipshol bereiken dat alsnog onderzoek wordt gedaan naar ambtelijke corruptie door Kalbfleisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden