Ex, Ex en Ex met Buhrs instant

The Ex, het muzikale anarcho-bolwerk uit de krakersbeweging, blijft verbazen. Als groep, en als individuen. Onlangs hoorde ik twee musici van The Ex bij andere groepen: eerst basgitarist Luc Ex bij het internationale improvisatiegezelschap Roof, en kort daarop gitarist Andy Ex in de muziek-theaterproduktie 'Babylotion'.

Verrassing bij de laatste was de naamsvermelding bij Andy. Tot voor kort droegen alle Ex-musici de groepsnaam als achternaam: Luc Ex, Terrie Ex, Katrien Ex, Andy Ex. Maar nu bleek Andy ineens van achteren Moore te heten.

Dat de Ex-leden veel op hebben met improvisatie bleek al uit tal van optredens met improviserende musici. Op de in 1989 verschenen dubbelelpee 'Joggers & Smoggers' werkten ze samen met musici als Ab Baars en Wolter Wierbos. Op de dubbel-cd INSTANT (Ex Records 063/064D; distributie De Konkurrent) hernieuwen The Ex, nu met stemkunstenaar Han Buhrs als vast groepslid, hun kennismaking met Wierbos en Baars. Andere gasten zijn Han Bennink, Tristan Honsinger en Michael Vatcher.

Het resultaat (in totaal net geen zeventig minuten muziek; de dubbel-cd mag naar goed krakersgebruik niet meer kosten dan f35,-) brengt het beste naar voren van zowel The Ex als van de gastspelers. De energie van de elektrisch versterkte avantrock van The Ex wordt versterkt door de akoestische exploraties van de improvisatoren. In principe zijn alle nummers van 'Instant' (een verwijzing naar Misha Mengelbergs vroegere benaming 'instant composing' voor improvisatie) al improviserend tot stand gekomen.

Elk van de 32 nummers heeft een eigen bezetting. Er zijn duo's en trio's, maar ook groepsstukken. Een nummer zou je zelfs een solo kunnen noemen. Daarop neemt drummer Han Bennink het namelijk op tegen een sample van een naaimachine en een tape van Emma Fischer op viool en cello.

'Instant' bevat veel genietbaars. Een voorkeur heb ik ook na vele malen luisteren nog niet, al mag ik Honsingers krassende cello en het onaardse trombonespel van Wierbos - in welke combinatie dan ook - graag horen. Nee, in feite volgt op beide cd's het ene hoogtepunt het andere op. Voorspelbaar wordt het nooit, daarvoor zorgt niet alleen de afwisseling in instrumentatie en sfeer, daarvoor is ook de kwaliteit van de musici (die van The Ex incluis) te groot. Een aanrader van jewelste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden