Ex-directeur Haagse abortuskliniek ontkent fraude

null Beeld ANP
Beeld ANP

Oud-directeur Anna R. (74) van een inmiddels failliete Haagse abortuskliniek heeft vrijdag in de rechtbank in Den Haag ontkend dat ze geld heeft verduisterd en witgewassen en valsheid in geschrifte heeft gepleegd. De Haagse kliniek voor abortus, anticonceptie en seksuologie PretermRutgers ging volgens het Openbaar Ministerie eind 2010 aan de oplichting ten onder.

R. zou van 2007 tot en met halverwege 2010 contante betalingen van buitenlandse patiënten hebben verduisterd ter waarde van circa 130.000 euro. Ook zou de vrouw uit Sint-Maarten het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) hebben opgelicht voor ruim 760.000 euro door onjuiste aantallen patiënten en soorten behandelingen door te geven.

Nederlandse patiënten kregen behandelingen in de kliniek vergoed via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), buitenlandse niet. Op formulieren werd bijvoorbeeld geen woonplaats van buitenlandse patiënten ingevuld, zodat de kliniek ook subsidie kon opstrijken.
Een van de baliemedewerkers in de kliniek, Angeline R. (66) uit Curaçao, wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte. Ook zij spreekt de beschuldigingen tegen.

Er bestond geen kasboek van de contante betalingen en veel formulieren zijn vernietigd, waardoor het een hele klus was om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Het Openbaar Ministerie liet tijdens de zitting met een reconstructievideo zien hoe de formulierenstroom in zijn werk ging.

De rechter heeft de zaak terugverwezen naar de onderzoeksrechter voor nader onderzoek. Onder meer oud-bestuursleden en oud-baliemedewerkers van de kliniek worden nader gehoord. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden