Ex-Democraat Lieberman en ex-verslaafde Kennedy blijven

Gokkend Amerika juichte dinsdagavond: Jim Leach, indiener van een wetsvoorstel om gokken via internet moeilijker te maken, is de Senaat uit.

De wet, door het Congres aangenomen en door president Bush onlangs ondertekend, leek electoraal gezien in orde: gokken wordt niet goedgekeurd door de christelijk-rechtse achterban van de Republikeinen. Maar gemeten onder alle kiezers was de wet niet zo populair.

Een wet die in bijna alle gevallen abortus verbiedt, viel niet goed in Zuid-Dakota. Zulke strenge wetten werden tot nu toe vernietigd door het Hooggerechtshof – dat de kiezers in die staat hem in een referendum te ver vonden gaan, zullen niet veel Republikeinen hebben verwacht. In Missouri kwam een wet erdoor die de financiering van stamcel-onderzoek mogelijk maakt, iets waar de regering-Bush uit eerbied voor het ongeboren leven, waaruit die cellen worden gewonnen, geen cent voor uit wil geven.

Dergelijke uitslagen betekenen niet dat de Amerikaanse kiezers opeens naar links zijn opgeschoven. In vijf staten kon per referendum worden vastgelegd dat het huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan worden gesloten. In vier daarvan gebeurde dat ook. Maar de beproefde strategie van de Republikeinen, met dat soort referenda de conservatieve kiezer naar de stembus te lokken waar hij dan meteen de Republikeinse kandidaat zou steunen, heeft dit keer niet gewerkt.

Ook aan Democratische kant was partijtrouw soms ver te zoeken. In Connecticut had Joe Lieberman, de zittende Democraat die door zijn partij niet meer genomineerd werd, geen moeite zijn beoogde opvolger te verslaan. Hij is nu een Onafhankelijke, maar zal in de praktijk met zijn oude partij meestemmen.

De Republikeinen raakten in het Huis van Afgevaardigden de zetels kwijt van Mark Foley, die betrapt was op onkuise e-mails aan stageairs. Ook de zetel van Tom DeLay, aangeklaagd wegens corruptie, verdween. Katherine Harris, bekend als de officiële stemmenteller in Florida in 2000, toen Bush en Gore elkaar voor de rechter het presidentschap betwistten, kreeg de begeerde senaatszetel niet. In Pennsylvania won oorlogsveteraan Joe Sestak een Democratische zetel in het Huis.

In Tennessee had Harold Ford geschiedenis kunnen schrijven door voor het eerst in een eeuw als zwarte senator te worden afgevaardigd door een Zuidelijke staat. Het lukte hem niet. Maar Rhode Island vergaf afgevaardigde Patrick Kennedy wel zijn alcohol- en pillenverslaving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden