Ex-coffeeshophouder smeekt koning: bevrijd me uit Thaise hel

Gerard Spong, advocaat van voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven, laat in coffeeshop The Grass Company aan Thaise advocaten zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs werkt. Beeld anp
Gerard Spong, advocaat van voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven, laat in coffeeshop The Grass Company aan Thaise advocaten zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs werkt.Beeld anp

"Bevrijd mij alstublieft uit deze Thaise hel." Deze noodkreet doet ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven aan koning Willem-Alexander vanuit de Thaise cel waar hij een straf van 103 jaar uitzit voor drugshandel.

In een brief vraagt Van Laarhoven de koning zich in te zetten voor een rechtvaardige behandeling. "Majesteit, ik heb niets strafbaars gedaan", schrijft hij. De voormalig coffeeshophouder en oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company wil dat Nederland om zijn uitlevering vraagt.

De 56-jarige Van Laarhoven is in 2014 door een Thaise rechtbank veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Hij schrijft dat hij in Thailand nooit iets strafbaars heeft gedaan. "Ik ben veroordeeld voor het verkopen van cannabis in Nederland. Het geld dat ik daarmee verdiende, noemen de Thai 'drugsgeld'. En als ik in Thailand een noedelsoep afreken met dat 'drugsgeld', is dat dus witwassen."

Het gaat heel slecht met Van Laarhoven, zijn gezondheid holt achteruit. "Ik ben bijna 40 kilo afgevallen. Ik heb hartklachten, mijn galblaas moet worden verwijderd en ik heb over mijn hele lichaam rare zweren. Majesteit, het gaat niet goed met mij."

Onderzoek

De Tilburgse coffeeshophouder verhuisde na zijn pensionering naar Thailand. De Thaise autoriteiten begonnen daar op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie een onderzoek naar de man. Minister Ard van der Steur (Justitie) moest vorige maand toegeven dat Nederland Thailand in juli 2014 'in overweging' gaf een onderzoek te starten. Diverse Tweede Kamerleden dringen erop aan om Van Laarhoven naar Nederland te halen.

In de rechtbank in Den Haag is woensdag in een civiele zaak opnieuw een getuige gehoord over de Nederlandse rol bij de vervolging. De advocaten van Van Laarhoven willen dat van de rechercheurs en een officier van justitie onder ede horen. Begin volgend jaar dient er nog zo'n zaak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden