Ex-CIA’er: Verdachte Al-Kaida werd gemarteld

Het verhoor van de Palestijnse verdachte Aboe Zoebaida, waarvan de CIA de opnames in 2005 heeft vernietigd, kwam neer op marteling. Dat zegt een betrokkene bij de verhoren, ex-CIA'er John Kiriakou in de Amerikaanse krant Washington Post.

Stephanie Engel

Het verhoor van de Palestijnse verdachte Aboe Zoebaida, waarvan de CIA de opnames in 2005 heeft vernietigd, kwam neer op marteling. Dat zegt een betrokkene bij de verhoren, ex-CIA'er John Kiriakou in de Amerikaanse krant Washington Post.

Zoebaida werd bij zijn aanhouding in 2002 gezien als een naaste medewerker van Al-Kaidachef Osama Bin Laden. Volgens Kiriakou begon hij te praten nadat CIA-medewerkers hem in 2002 onderwierpen aan ’water boarding’, waarbij de verdachte bijkans wordt verdronken. Zoebaidah werd in een geheim Pakistaans detentiecentrum vastgebonden op een achteroverhellende plank, zijn mond en neus werden afgeplakt met tape, waarna hem met een slang water in zijn keel werd gespoten.

Kiriakou zegt dat hij de methode beschouwt als marteling, maar verdedigt haar omdat door Zoebaida’s bekentenis waarschijnlijk levens zijn gered. Onduidelijk blijft welke aanslagen zijn voorkomen door zijn bekentenissen.

Kiriakou deed niet zelf mee met de foltering. Hij ondervroeg Zoebaida eerder, in een Pakistaans legerziekenhuis, waar hij bijkwam van de schotwonden die hij had opgelopen tijdens zijn arrestatie.

Maar de ideologisch verbeten Zoebaida weigerde medewerking. Om die reden werd hij overgeplaatst en onderworpen de foltering, die circa 35 seconden duurde.

Daarna „was het alsof er een schakelknop was omgedraaid”, hoorde Kiriakou van zijn CIA-collega’s. „Hij (Zoebaida) zei dat Allah in zijn cel was gekomen en hem had gezegd mee te werken, om het zijn broeders makkelijker te maken.”

De opnames van de marteling en het verhoor zijn vernietigd. Het Amerikaanse Congres onderzoekt de zaak van de verdwenen opnames, die zouden aantonen dat de CIA foltert. Vandaag hoort een commissie achter gesloten deuren CIA-verantwoordelijken over de banden. CIA-directeur Michael Hayden verklaarde vorige week al dat de bandopnames zijn vernietigd om de identiteit van agenten geheim te houden, hoewel rechters eerder uitdrukkelijk hadden opgedragen de bandopnames te bewaren.

De vernietiging van opnames van verhoren van Zoebaida en een andere gevangene, Abd al-Rahim al-Nasjiri, heeft in Washington tot een reeks onderzoeken geleid naar de CIA, die lange tijd volhield helemaal geen opnames te hebben gemaakt. Naast het Congres, onderzoeken ook het ministerie van justitie en de CIA zelf de zaak.

Zoebaidah zit nog steeds vast in het Amerikaanse detentiecentrum Guantánamo Bay in Cuba. Hij beweert dat hij zijn ondervragers alles vertelde wat ze wilden horen om de martelingen te stoppen. Sommige waarnemers betwijfelen of Zoebaida ooit een sleutelfiguur in Al-Kaida is geweest. Hij zou betrekkelijk weinig hebben geweten over het terreurnetwerk.

Washington Post

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden