Ex-asielzoekers vrij vanwege ’uitzetstop’

door Bart Zuidervaart

Justitie heeft afgelopen week ’enkele tientallen’ voormalige asielzoekers vrijgelaten uit de gevangenis. Hun detentie was niet vol te houden, nu de uitzetting van een oude groep asielzoekers tijdelijk is opgeschort.

Het kabinet besloot vorige week woensdag, na druk uit de Tweede Kamer, tot een opschorting. Uitgeprocedeerde asielzoekers uit het zogeheten Project Terugkeer mogen voorlopig niet gedwongen worden uitgezet, totdat er in de kabinetsformatie afspraken zijn gemaakt over een eventuele pardonregeling.

De Tilburgse hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout waarschuwde meteen na de opschorting voor onnodige rechtszaken, als justitie de uitgeprocedeerde asielzoekers niet onmiddellijk zou vrijlaten. „Deze mensen komen dan op last van de rechter vrij”, zei hij. „Rechters zullen geen andere conclusie kunnen trekken. Want niet kunnen uitzetten betekent ook niet mogen vasthouden.” Asieladvocaten kondigden aan procedures te starten om hun cliënten vrij te krijgen.

Volgens een justitiewoordvoerder bestaat sinds vorige week ’een nieuwe werkelijkheid’. „Mensen die we nu niet meer kunnen uitzetten maar wel in vreemdelingenbewaring verblijven, komen inderdaad vrij.”

Justitie benadrukt dat elk geval individueel wordt getoetst. De uitzetstop geldt namelijk alleen voor gezinnen en voor mensen bij wie uitzetting stuit op ’humanitaire bezwaren’.

Uit een zaak die voor de rechtbank in Rotterdam speelt, blijkt dat asielzoekers die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst al ’administratief verwijderd’ zijn en hier illegaal verblijven, niet in aanmerking komen voor de uitzetstop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden