Ex-apostel Sepers rijt oude wonden open

– Een open brief van een ex-apostel van de Nieuw-apostolische kerk heeft tumult veroorzaakt en legt oude wonden bloot.

De kritiek die ex-apostel Gerrit Sepers op zijn kerk heeft verwoord in een open brief, is heftig en omvangrijk. Leden van de Nieuw-apostolische kerk (NAK) laten zich op de website trouw.nl/Meer! soms laatdunkend uit over Sepers.

N. Klene, districtsvoorganger van de NAK in Noord-Holland, is daar ongelukkig mee. „Die heftigheid komt doordat Sepers een heel gewaardeerd man was. Gelovigen voelden zich beschadigd toen hij in 2005 als apostel vertrok, en die wond wordt opengehaald. Ik had liever gezien dat ze, voordat ze reageerden, er een nachtje over hadden geslapen.”

Klene vindt Sepers’ kritiek op een bijeenkomst op 4 december 2007 begrijpelijk. Daar ging de kerkleiding vanuit het hoofdkantoor in Zürich in op de geschiedenis van het kleine kerkgenootschap. Klene: „Ik had dat ook liever anders gezien. Men opende de aanval op mensen die in de jaren vijftig de kerk verlaten hadden en voor zichzelf zijn begonnen. Terwijl ik vind dat je beter vooruit kunt kijken.”

De NAK was in Nederland en Duitsland net bezig met verzoenende gesprekken met afgescheiden groepen, maar die voelen zich nu ’geschoffeerd’, melden ze zelf. Hun kleine oecumene heeft een flinke duw gekregen, erkent Klene.

Sepers meende dat het nationaal-socialistische verleden van de NAK, in het bijzonder van ’stamapostel Bischoff’ die de kerk drie decennia leidde, vergoelijkt wordt. Klene: „In Nederland is kritiek op hem mogelijk, in Duitsland zou dat wel eens moeilijk kunnen liggen.”

Sepers zelf zegt dat hij stof wilde doen opwaaien met zijn Open Brief en dat dat nu gelukt is. Wel vreest hij dat ’de haviken binnen deze kerkelijke organisatie hiermee aan de haal gaan en de onschuldige gelovigen weer meer in de tang nemen’.

iLees Gerrit Sepers’ Open Brief en zijn eerste reactie op de commotie op trouw.nl/meer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden