Ex-adviseur Flynn getuigt mogelijk tegen Trump

Oud-generaal Michael Flynn (R) was de nationale veiligheidsadviseur van president Donald Trump tussen 20 januari en 13 februari, slechts 24 dagen. Beeld REUTERS
Oud-generaal Michael Flynn (R) was de nationale veiligheidsadviseur van president Donald Trump tussen 20 januari en 13 februari, slechts 24 dagen.Beeld REUTERS

Michael Flynn bekent te hebben gelogen tegen de FBI en heeft een deal gesloten met de speciaal aanklager Robert Mueller.

Bas den Hond

Een vertrouweling van president Donald Trump tijdens diens opmars naar het presidentschap bekende vrijdag schuld aan liegen tegen de FBI. Michael Flynn, die na de verkiezingen korte tijd Trumps adviseur nationale veiligheid was, is vermoedelijk aan andere aanklachten ontsnapt. Hij beloofde volledige medewerking aan de speciale aanklager, Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt.

De leugens van Flynn – de aanklacht noemt er twee, die onder andere met maximaal vijf jaar cel bestraft kunnen worden – gingen over zijn contacten kort na de verkiezingen met de Russische ambassadeur.

Flynn ontkende dat hij met de ambassadeur had gesproken over sancties tegen Rusland. Die had de regering-Obama Rusland opgelegd omdat volgens de veiligheidsdiensten Rusland achter het hacken en bekendmaken zat van documenten van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton en haar partij, om daarmee Trump te helpen.

Ontslag

Maar die veiligheidsdiensten stelden vast dat Flynn wel degelijk over sancties had gesproken. Via het ministerie van justitie werd het Witte Huis ingelicht, maar dat bleef aanvankelijk zonder gevolg. Pas weken later, toen het uitlekte naar The Washington Post, werd Flynn ontslagen.

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat tegen Flynn nog meer aanklachten mogelijk zijn. Zo was hij voor de verkiezingen lobbyist voor Turkije zonder dat officieel te melden en smeedde hij plannen voor de ontvoering en uitlevering van de in de VS wonende Fethullah Gülen. Die wordt er door Turkije van beschuldigd achter een poging tot staatsgreep te zitten.

Dat daarover gisteren niets werd gezegd, doet vermoeden dat Flynn informatie heeft gegeven over personen en misdaden die Mueller belangrijker vindt dan Flynn en wat hij gedaan heeft.

Volgens de advocaat van Trump is Flynns strafbare liegen alleen een probleem van Flynn zelf. “Deze onwaarheden komen overeen met onwaarheden die hij tegen functionarissen van het Witte Huis debiteerde, wat resulteerde in zijn ontslag.”

Maar volgens de aanklacht voerde Flynn die gesprekken met de ambassadeur in opdracht van mensen in het team dat de machtsoverdracht aan Trump voorbereidde. TV-netwerk ABC vernam zelfs dat het in opdracht van Trump persoonlijk zou zijn gebeurd.

Open vraag

Voorlopig zou daarmee alleen zijn aangetoond dat Trump al voordat hij president was, buitenlands beleid begon te voeren, daarmee scheidend president Barack Obama in de wielen rijdend. Of anderen in zijn campagne-organisatie samenspanden met de Russen bij het beïnvloeden van de verkiezingen, is nog steeds een open vraag. Maar Mueller lijkt hard op weg die vraag te beantwoorden.

Trumps voormalige campagneleider, Paul Manafort, is aangeklaagd voor belastingfraude en witwassen. Een buitenlandadviseur, George Papadopoulos, heeft eveneens bekend dat hij tegen de FBI loog. Aan de rij personen die er alle belang bij hebben opening van zaken te geven, heeft Mueller nu een centrale figuur uit de omgeving van Trump toegevoegd.

Lees ook: Trump heeft nog veel uit te leggen over Flynn

Michael Flynn, vandaag bij het gerechtsgebouw in Washington. Beeld EPA
Michael Flynn, vandaag bij het gerechtsgebouw in Washington.Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden