EVP: geen uitstel van stemming over Barroso

BRUSSEL (ANP) - De centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement roept de andere fracties op in september te stemmen over de herbenoeming van José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie.

ANP

,,Ik vraag de andere politieke families hun verantwoordelijkheid te nemen'', liet EVP-fractieleider Joseph Daul vrijdag in een persverklaring weten. ,,In tijden van crisis moet Europa in staat zijn beslissingen te nemen.''

Barroso is door de 27 EU-lidstaten voorgedragen voor een tweede termijn, maar het Europees Parlement weigerde afgelopen week over zijn herbenoeming te stemmen. Veel fracties zien Barroso niet zitten. Vooral de socialisten, groenen en liberalen hebben kritiek op de Portugees. Alleen zijn politieke geestverwanten in de EVP, waartoe ook het CDA behoort, steunen hem voluit.

In augustus vergadert het Europarlement niet, zodat september de eerstvolgende gelegenheid is. Het is nog onduidelijk hoe de meerderheid zich dan zal opstellen. De liberalen zeiden afgelopen week dat ze Barroso in principe willen steunen, maar ze verbonden daar wel een aantal voorwaarden aan. Zo eisen ze dat hij met een nieuw economisch herstelplan op de proppen komt. Ook zou de EU eigen belastingen moeten gaan heffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden